Zeman v prejave po zložení sľubu útočil na Českú televíziu, časť politikov odišla

Prezidentovi Milošovi Zemanovi sa začína druhé päťročné volebné obdobie hlavy štátu. Vo Vladislavskej sále na Pražskom hrade zložil ústavou predpísaný sľub.

08.03.2018 10:06 , aktualizované: 16:48
milos zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman počas svojho inauguračného prejavu.
debata (60)

V prejave potom zaútočil na verejnoprávnu Českú televíziu aj niektorých ďalších novinárov. Na protest priamo pri Zemanovom prejave odišli politici TOP 09 či poslankyňa ODS Miroslava Němcová.

Zeman vyčítal verejnoprávnej televízii údajnú náklonnosť k opozičnej strane TOP 09 a na mušku si vzal aj novinárov z niektorých ďalších súkromných médií, a to týždenník Respekt, Hospodářské noviny a server Aktuálně.cz. To je pritom len ďalšie pokračovanie dlhodobo zlého vzťahu Miloša Zemana k novinárom. "Útok na nás ako stranu sa dá prežiť, ale útok na nezávislé médiá je za hranou. Preto sme odišli,“ vysvetlil pre iDNES.cz odchod politikov poslanec TOP 09 Dominik Feri.

Zemana do úradu hlavy štátu zvolili v januári v druhej priamej voľbe prezidenta, keď v druhom kole porazil Jiřího Drahoša.

Slávnostný ceremoniál vo Vladislavskej sále sa začal o 14:00. Zeman prišiel s manželkou Ivanou. Prezidentský sľub zložil do rúk predsedu Senátu Milana Štěcha (ČSSD). Zeman pri skladaní prezidentského sľubu ale nepoložil ruku na výtlačok ústavy, ako ho vyzval predseda Snemovne, upozornila Česká televízia. Môže to teda znamenať, že jeho prísaha je neplatná.

Zeman prednášal prejav pred asi 700 hosťami. Okrem poslancov a senátorov dostali pozvánku na hrad aj členovia vlády, veľvyslanci alebo zástupcovia samospráv. Hrad pôvodne nepozval niektorých hajtmanov alebo rektorov, s ktorými mal Zeman spor alebo ktorí podporili jeho protikandidáta. Pozvánky im poslal až na poslednú chvíľu po kritike od poslancov predseda Snemovne Radek Vondráček (ANO).

Zeman navštívi začiatkom apríla Slovensko

Oproti minulej inaugurácii Hrad vypustil niekoľko bodov. Konať sa napríklad nebude vojenská prehliadka, Zeman tiež nebude klásť kvety pri soche prvého československého prezidenta Tomáša Garrigua Masaryka.

Miloš Zeman vo svojom druhom funkčnom období navštívi ako prvú krajinu Slovensko. Pre TASR to uviedol vo štvrtok jeho hovorca Jiří Ovčáček.

„Návšteva pána prezidenta je plánovaná na začiatok apríla,“ doplnil Ovčáček.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Miloš Zeman #Pražský hrad #slávnostný sľub #český prezident