Europoslanci sa stretli s Kiskom. Pýtali sa na Kuciakovu vraždu a politickú krízu

Prezident privítal záujem európskych poslancov o situáciu na Slovensku po vražde novinára. „Verím, že sa na všetkých stretnutiach stretnú s maximálnou otvorenosťou zo slovenskej strany a ochotou odpovedať na všetky otázky, lebo je v záujme Slovenska objasniť túto vraždu mladých ľudí," uviedol Kiska.

08.03.2018 10:18 , aktualizované: 12:48
SR politika prezident EP poslanci prijatie Kuciak Foto: ,
Prezident SR Andrej Kiska prijal delegáciu šiestich poslancov Európskeho parlamentu (EP) v Bratislave 8. marca 2018. Dôvodom návštevy je vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Na snímke druhý zľava prezident SR Andrej Kiska a sprava poslanec EP Ryszard Czarnecki (ECR, Poľsko), spolupredsedníčka delegácie EP Ingeborg Grässleová (EPP, Nemecko), spolupredseda delegácie EP Claude Moraes (S&D, Veľká Británia) a poslankyňa EP Sophia in't Veld (ALDE, Holandsko).
debata (15)

Ad hoc delegácia šiestich poslancov Európskeho parlamentu začala dvojdňovú prieskumnú pracovnú cestu na Slovensku. V rámci série rokovaní sa s europoslancami stretol aj prezident SR Andrej Kiska. V delegácii sú Ingeborg Grässle (EPP, Nemecko), spolupredsedníčka delegácie; Claude Moraes (S&D, Veľká Británia), spolupredseda delegácie; Ryszard Czarnecki (ECR, Poľsko); Sophia in't Veld (ALDE, Holandsko); Benedek Jávor (Zelení/EFA, Maďarsko) a Marco Valli (EFDD, Taliansko).

Poslanci sa počas pracovnej cesty pred prijatím u prezidenta stretli s mimovládnymi organizáciami zaoberajúcimi sa bojom proti korupcii a so zástupcami médií. Na programe majú stretnutia s ministrom financií Petrom Kažimírom a s vicepremiérom pre investície a informatizáciu Petrom Pellegrinim, s premiérom Robertom Ficom a ministrom vnútra Robertom Kaliňákom a na záver s ministerkou pôdohospodárstva Gabrielou Matečnou.

V piatok majú na programe stretnutie s prezidentom policajného zboru Tiborom Gašparom, šéfom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Petrom Hraškom, ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou, generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom, navštívia Najvyšší kontrolný úrad a tiež obec Veľká Mača, kde si uctia pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Reakcia na vraždu

Návšteva je reakciou na vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. Stretnú sa okrem iného s prezidentom Andrejom Kiskom, ktorý zároveň bude pokračovať v rozhovoroch s politikmi o riešení vzniknutej politickej krízy.

Europoslanci sa chcú stretnúť aj s predstaviteľmi vlády a polície, aj so zástupcami mimovládnych organizácií zameranými na problematiku boja s korupciou.

Navštívia aj východoslovenskú Veľkú Maču, kde sa dvojnásobná vražda odohrala a kde si uctia pamiatku Jána Kuciaka, ktorý písal okrem iného o údajných daňových a dotačných podvodoch a o pochybných väzbách ľudí z okolia premiéra Roberta Fica na mafiánske kruhy.

V piatok má delegácia Európskeho parlamentu usporiadať v Bratislave tlačovú konferenciu.

Kiska, ktorý v stredu rokoval so zástupcami dvoch menších opozičných hnutí, prijal dnes dopoludnia vedenie najsilnejšej opozičnej strany Sloboda a solidarita. Hlava slovenského štátu skôr uviedla, že krízu dôvery v štát po vražde novinára a jeho priateľky možno vyriešiť rekonštrukciu vlády, alebo vypísaním predčasných volieb.

Kisku za to opakovane kritizoval premiér Fico, ktorý hlavu štátu obvinil zo snahy zmeniť mocenské pomery a poprieť výsledky parlamentných volieb z roku 2016. Podľa šéfa kabinetu prípadné zmeny na vládnych postoch budú výsledkom dohody koaličných strán.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #návšteva #europoslanci #vražda novinára Jána Kuciaka