Súd v Texase trestal súdeného počas procesu elektrošokom

Odvolací súd v Spojených štátoch zrušil kvôli brutalite počas procesu verdikt nad mužom, ktorého súd v Texase poslal za zneužívanie 15-ročného dievčaťa na 60 rokov do väzenia. Sudca totiž trikrát nariadil potrestať súdeného elektrošokmi, čím podľa odvolacieho súdu porušil jeho ústavné práva.

08.03.2018 13:25
debata (4)

Prípad, o ktorom teraz odvolací súd rozhodoval, sa stal v roku 2014. Sudca George Gallagher vtedy vyzval obžalovaného Terryho Morrisa, aby povedal, či sa cíti byť vinný, alebo nevinný. Morris na to odvetil, že má právo sa brániť a že na neho podal trestné oznámenie, takže by sa mal posudzovania jeho prípadu vzdať. Gallagher mu odpovedal, že sa musí súdu podrobiť a odpovedať, inak ho nechá potrestať elektrošokom.

Pretože Morris trval na tom, že sudca sa musí prípadu vzdať, nechal Gallagher súdneho zriadenca trest vykonať. Následne sudca nariadil elektrošoky ešte dvakrát.

Morris mal na nohe počas procesu bezpečnostný náramok, ktorý je možné legálne použiť v prípade, že sa súdený pokúsi utiecť, prípadne niekoho na súde napadnúť. Paralyzujúci náramok v Morrisovom prípade vydával napätie 50-tisíc voltov.

Morris vo svojom odvolaní uviedol, že mal strach sa na súd vrátiť, aby nedostal ďalšie elektrošoky. Odvolací súd sa Morrisa zastal a nariadil nový proces, pretože pri pôvodnom konaní boli porušené jeho ústavné práva.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #súd #Texas #elektrošok