Sýrsky exil: Ghúta bola terčom chemického útoku

Východná Ghúta sa zrejme stala terčom ďalšieho chemického útoku sýrskych vládnych vojsk, čomu nasvedčujú desiatky prípadov pridusených civilistov. Podľa agentúry AFP to dnes uviedla exilová sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR).

08.03.2018 16:46
Sýria Ghúta Boje damask Foto:
Stúpajúci dym po náletoch sýrskych vládnych síl a ich spojencov v oblasti Východná Ghúta na okraji metropoly Damask.
debata (35)

V stredu večer boli podľa SOHR vo východnej Ghúte v mestách Hamúrija a Sakba u 60 ľudí zaznamenané dýchacie ťažkosti.

Podľa organizácie útok spáchali vojská sýrskeho prezidenta Bašára Asada podporované Ruskom. Sýrska vláda však toto obvinenie odmieta.

Lekári na mieste ošetrili najmenej 29 ľudí, u ktorých mali podozrenie, že boli vystavení chlóru, uviedla Sýrskoaamerická zdravotnícka spoločnosť (SAMS), charitatívne organizácia podporujúca chod nemocníc v Sýrii.

„V dôsledku útoku chlórom majú pacienti vo východnej Ghút značné dýchacie ťažkosti,“ uviedla SAMS.

Sýrske vládne vojská podporované Ruskom pred viac ako dvoma týždňami zintenzívnili bombardovanie východnej Ghúty a neskôr začali aj pozemnú operáciu. Cieľom je dobyť tento posledný región v okolí Damasku ovládaný odporcami vlády a radikálnymi skupinami, z ktorých časť je napojená na teroristickú sieť al-Kajdá. V enkláve však žije asi 400 000 ľudí, z ktorých drvivá väčšina trpí hladom a potrebuje lekársku pomoc. Podľa SOHR si bombardovanie východnej Ghúty od 18. februára vyžiadalo vyše 900 civilných o­betí.

Novinár AFP v Hamúriji videl desiatky ľudí, ako opúšťajú podzemné úkryty a šplhajú sa na strechu, aby sa im lepšie dýchalo. Rodičia podľa neho takisto vyzliekali svoje kašľajúce deti a snažili sa z nich vodou zmyť toxickú látku.

Podľa SOHR sa v uplynulých dňoch správy o možných chemických útokoch vo východnej Ghúte objavili už dvakrát. Asad obvinenia z páchania chemických útokov ďalej odmieta, zatiaľ čo Spojené štáty a Francúzsko pohrozili ráznou odpoveďou, ak sa tieto činy potvrdia.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #chemický útok #Východná Ghúta