Lotyšský parlament vyzval guvernéra centrálnej banky, aby odstúpil

Lotyšský parlament vyzval guvernéra centrálnej banky Ilmarsa Rimševičsa, aby pre korupčný škandál odstúpil.

08.03.2018 19:57
lotyšská centrálna banka Foto: ,
Logo lotyšskej centrálnej banky na budove jej ústredia v Rige.
debata

Parlament (Saeima) vo štvrtok väčšinou hlasov schválil príslušné uznesenie, ktoré však nie je záväzné. Podľa lotyšskej legislatívy môže byť guvernér centrálnej banky volený parlamentom na 6 rokov odvolaný len po vlastnej rezignácii alebo v prípade ťažkých pochybení. V taktom prípade mu však vina musí byť dokázaná právoplatným rozsudkom súdu.

Rimševičs obvinenia z korupcie odmieta a považuje sa za obeť sprisahania lotyšských bánk. Aj napriek výzvam na odstúpenie chce zostať vo funkcii. „Uznesenie parlamentu je možné považovať ako zdokumentovaný politický nátlak na Rimševičsa a Európsku centrálnu banku,“ uviedol guvernér centrálnej banky prostredníctvom svojho právnika.

Rimševičs sa podľa vyjadrenia lotyšskej centrálnej banky vo štvrtok nezúčastnil na zasadnutí Rady guvernérov ECB vo Frankfurte nad Mohanom. Jeho povinnosti ako guvernéra v prípade jeho neprítomnosti preberá viceguvernérka Zoja Razmusa.

Rimševičs je na čele lotyšskej centrálnej banky od roku 2001 a ako jej šéf je tiež od roku 2014, keď krajina prijala euro, členom Rady guvernérov ECB. V roku 2013 sa začalo už jeho tretie 6-ročné funkčné obdobie.

Rimševičs bol vo februári dočasne zadržaný. Podľa Úradu na boj s korupciou KNAB mal 52-ročný Rimševičs požadovať úplatok vo výške 100.000 eur. Po zaplatení kaucie v rovnakej výške ho potom prepustili. Následne bol dočasne zbavený funkcie. Počas vyšetrovania bude Rimševičs suspendovaný, uviedla 20. februára kancelária premiéra Marisa Kučinskisa. ECB sa k prípadu doteraz nevyjadrila.

debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #Lotyšsko