Trump sa stretne s Kimom, sankcie voči KĽDR zatiaľ zostávajú

Spojené štáty sa po dlhom období dramatického nepriateľstvo dohodli na historickom summite so Severnou Kóreou, ktorý má viesť k denuklearizácii Kórejského polostrova.

09.03.2018 04:00
debata (11)

Správu o dohodnutí stretnutia Donalda Trumpa s Kim Čong-unom oznámil vo štvrtok vo Washingtone novinárom juhokórejský emisár Čchong Ui-jong, ktorý Kimovi priviezol pozvanie do Bieleho domu. Schôdzka sa má uskutočniť najneskôr v máji, americké sankcie dovtedy však budú trvať.

Kim má záujem stretnúť sa s Trumpom „čo najskôr“, povedal Čchong, ktorý so severokórejským vedením diskutoval v pondelok. Severokórejský vodca je vraj „oddaný denuklearizácii“ Kórejského polostrova. Pchjongjang sa tiež zaviazal, že sa vyhne jadrovým a raketovým testom.

Donald Trump a Kim Čong Un by sa mali stretnúť... Foto: SITA/AP, Ahn Young-joon
Donald Trump, Kim Čong Un, KĽDR Donald Trump a Kim Čong Un by sa mali stretnúť do mája a hovoriť o denuklerizácii KĽDR.

Podľa prvých reakcií amerických médií by prvá schôdzka najvyšších predstaviteľov USA a KĽDR znamenala dramatický prielom v snahe vyriešiť mnohoročný krízový stav na Kórejskom polostrove. Trump a Kim si počas minulého roka vymieňali ostré slovné výpady, ktoré vyvolávali obavy z možnej vojny.

Do poslednej chvíle utajované ústne posolstvo od severokórejského vodcu adresované Trumpovi tlmočila delegácia z Južnej Kórey vo štvrtok v Bielom dome.

„Povedal som (Trumpovi), že pri našom stretnutí severokórejský vodca Kim Čong-un vyhlásil, že je oddaný denuklearizácii. Zaviazal sa, že Severná Kórea sa zdrží akýchkoľvek ďalších jadrových alebo raketových testov. Vyjadril záujem stretnúť sa čo najskôr s prezidentom Trumpom. Ten naše informácie ocenil a povedal, že sa s Kim Čong-unom stretne do mája, aby dosiahol denuklerizáciu,“ povedal novinárom Čchong, ktorý je bezpečnostným poradcom juhokórejského prezidenta.

Nátlak na Severnú Kóreu však bude pokračovať, než svoje vyhlásenia KĽDR premení na konkrétne činy, upozornil Čchong. Jeho slová potvrdil aj Biely dom. Na „denuklearizáciu Severnej Kórey“ sa vraj Trump teší, medzitým ale musia ostať platné všetky sankcie.

„Prezident Trump si veľmi cení pekné slová juhokórejskej delegácie a prezidenta Mun Če-ina. Prijme pozvanie na schôdzku s Kim Čong-unom na mieste a v čase, ktoré budú dohodnuté. Tešíme sa na denuklearizáciu Severnej Kórey. Medzitým všetky sankcie a maximálny nátlak musia zostať v platnosti,“ uviedla vo vyhlásení hovorkyňa prezidenta Trumpa Sarah Sandersová.

Dohodu o stretnutí s Kimom komentoval na twitteri aj sám Trump. „Kim Čong-un hovoril s juhokórejskými predstaviteľmi o denuklearizáciu, nielen o zmrazení. Počas tejto doby nebudú žiadne severokórejské raketové testy. Dosiahol veľký pokrok, ale sankcie zostanú, kým nebude dohoda. Stretnutie sa plánuje!“ napísal prezident.

Pokračovať musia podľa juhokórejského poradcu aj americko-juhokórejské vojenské manévre, čo vraj Kim berie na vedomie. Washington a Soul sú podľa Čchonga optimistami v tom, že diplomatický proces môže preveriť možnosť mierového riešenia kórejského problému.

Čchong vo štvrtok vo Washingtone v sprievode šéfa juhokórejskej rozviedky So Huna niekoľko hodín rokoval s veľkou skupinou amerických činiteľov vrátane bezpečnostného poradcu Bieleho domu Herbertom McMasterom, ministrom obrany Jimom Mattisom a šéfom rozviedok Danielom Coatsom.

Severná Kórea už v minulých dňoch oznámila, že je pripravená rokovať so Spojenými štátmi o denuklearizácii a normalizácii vzťahov. Oba kórejské štáty sa tiež podľa Pchjongjangu dohodli, že koncom apríla po viac ako desiatich rokoch usporiadajú v dedine Pchanmundžom v hraničnom demilitarizovanom pásme vrcholnú mezikorejskou schôdzku.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR