Španielky na jeden deň zastavili krajinu

Keď sa zastavia ženy, zastaví sa svet. S týmto heslom vyhlásili ženy v Španielsku prvý celodenný národný štrajk.

09.03.2018 10:00
ženy, feminizmus, protest Foto:
Ženy protestovali za rovnocenné zaobchádzanie a proti násiliu aj v španielskom Oviede.
debata (2)

Ich protest proti nerovnosti v platoch mužov a žien, ale aj proti násiliu páchanom na ženách včera čiastočne zastavil vlakovú a verejnú dopravu v niektorých mestách, vrátane Barcelony a Madridu. Železnice zrušili vyše 300 diaľkových spojov a dvesto kratších liniek.

Protest – 24-hodinový štrajk žien – sa začal o polnoci, keď sa stovky žien zišli na námestí Puerta del Sol v centre Madridu. Po celom Španielsku sa však cez deň konali demonštrácie, na ktorých neboli len ženy. Veľké zhromaždenia boli na poludnie vo všetkých veľkých mestách, podvečer ženy opäť vyšli do centra Madridu.

Protestovalo sa aj v Katalánsku. V Barcelone ženy s transparentmi zablokovali vlakové koľajnice a prerušili železničnú dopravu na linke Barcelona-Vallés. Od rána sa demonštrovalo aj na jednej z hlavných barcelonských ulíc Gran Vía, metro šlo v dlhších intervaloch. K štrajku sa pridali aj známe novinárky, denník El País vysielal video z redakcie, kde na počítačoch viseli cedule s nápisom štrajk.

Španielky však neštrajkovali len protestmi v uliciach, ale aj v domácnostiach. Na mnohých balkónoch včera viseli kuchynské zástery – symbol toho, že dnes doma žena nevarí, neupratuje, nežehlí, nestará sa o deti či o starších alebo chorých členov domácnosti, pretože to zvládnu aj muži.

Len pre elity?

„Predtým som sa necítila byť feministka, pretože ma vždy brali rovnocenne. Ale dnes viem, že nie každá žena je na tom tak ako ja, preto musíme povedať, že sme feministky, aby sme dosiahli rovnaké zaobchádzanie a rovnaké práva,“ povedala pre BBC 43-ročná Gloria, producentka olivového oleja.

Vládna Ľudová strana štrajk žien označila za akciu „pre feministické elity a nie pre skutočné ženy s každodenným problémami“. Španielky však podporili dve z piatich ministeriek konzervatívnej vlády, ktoré sa do štrajku tiež zapojili, podobne ako starostky Madridu i Barcelony. Plánované verejné vystúpenia zrušila aj herečka Penelope Cruzová.

Zapojilo sa viacero miest

Nerovné postavenie žien v spoločnosti a násilie na ženách sa počas Medzinárodného dňa žien pripomínalo v mnohých krajinách. V Taliansku bola tiež počas demonštrácií prerušená doprava. Odbory sa pridali k miestnej obdobe kampane proti sexuálnemu obťažovaniu MeToo. Na demonštrácii v Ríme, ktorú podporil aj prezident Sergio Mattarella, vystúpila talianska herečka Asia Argentová. Je to jedna z prvých žien, ktoré obvinili zo sexuálneho obťažovania vplyvného hollywoodskeho producenta Harveyho Weinsteina.

Do ulíc vyšli ženy vo Francúzsku, ale aj v kosovskej Prištine, tureckej Ankare, kenskom Nairobi. V Belehrade transparenty hlásali: Smrť fašizmu – sloboda ženám. Na Slovensku si postavenie žien pripomenuli feministky pod heslom Ružovou na hnedú a diskusiou o tom, čo má spoločné feminizmus s antifašizmom, keďže na Slovensku rastie odpor voči rodovej rovnosti a Istanbulskému dohovoru o zastavení páchania násilia na ženách, strašenie „inými“ kultúrami, rodmi, sexualitami, náboženstvami…

Postavenie žien v EÚ

hoci majú ženy v EÚ lepšie vzdelanie ako muži (vysokoškolské vzdelanie má 44 % žien vo veku 30 – 34 rokov v porovnaní s 34 % mužov), stále zarábajú v priemere v celej EÚ o 16 % menej ako muži

v priemere 44 % Európanov si myslí, že ženy by sa mali starať o domácnosť a o rodinu, v tretine štátov EÚ si to myslí najmenej 70 % obyvateľov

každá tretia žena v Európe zažila fyzické či sexuálne násilie, 55 % žien v EÚ čelilo sexuálnemu obťažovaniu

ZDROJ: EURÓPSKA KOMISIA

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #ženy #feminizmus