Španielsky sudca nechal kandidáta na premiéra Katalánska vo väzbe

Sudca španielskeho najvyššieho súdu podľa očakávania zamietol žiadosť katalánskeho separatistického lídra Jordiho Sáncheza o prepustenie z väzby. Sánchez, ktorého španielska prokuratúra viní zo vzbury kvôli snahám o nezávislosť Katalánska, sa tak nebude môcť v pondelok zúčastniť zasadnutia katalánskeho parlamentu. Ten mal hlasovať o jeho kandidatúre na premiéra tejto autonómnej oblasti, pre uvedenie do tohto úradu je ale nutná osobná účasť kandidáta.

09.03.2018 15:58
Katalánsko väzni Jordi Sánchez Foto: ,
Protestujúci Katalánec má na krku fotografiu s dvoma uväznenými separatistickými lídrami.
debata (2)

Sudca Pablo Llarena Sanchezovu žiadosť o prepustenie podľa španielskych médií zamietol s tým, že hrozí opakovanie trestnej činnosti, z ktorej je separatistický líder obvinený. Vo väzbe je päťdesiattriročný Sánchez od polovice októbra kvôli tomu, že vlani v septembri zvolal demonštráciu na protest proti zásahu španielskej polície na úradoch katalánskej vlády. Dôvodom zásahu bolo referendum o nezávislosti, ktoré regionálna vláda vtedy chystala a nakoniec 1. októbra aj usporiadala napriek varovaniu Madridu, že takéto hlasovanie je protiústavné.

Dnešným verdiktom sudcu Llareny sa tak ďalej komplikuje ustanovenie katalánskej vlády, ktorú autonómny región nemá od konca minulého októbra. Vtedy Madrid zosadil predchádzajúcu regionálnu vládu Carlesa Puigdemonta po tom, ako tamojší parlament odhlasoval deklaráciu o nezávislosti Katalánska.

Priamu správu Katalánska koncom októbra prevzala španielska vláda a vyhlásila tam predčasné voľby. Tie sa konali v decembri a väčšinu v parlamente v nich opäť získali separatisti, ktorí v januári na úrad katalánskeho premiéra najprv navrhli Puigdemonta. Ten je však v Belgicku a v Španielsku je na neho vydaný zatykač kvôli obvineniu zo vzbury, takže tiež nemohol byť osobne prítomný v parlamente. Hlasovanie poslancov o Puigdemontovi bolo koncom januára zrušené po tom, čo jeho kandidatúru zablokoval ústavný súd.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Katalánsko #katalánsky separatistický líder