Guvernér Floridy podpísal kompromisný zákon o kontrole strelných zbraní

Guvernér amerického štátu Florida Rick Scott podpísal v piatok zákon o bezpečnosti na školách, schválený štátnym zákonodarným zborom v reakcii na hromadnú streľbu na Valentína na strednej škole v meste Portland, pri ktorej páchateľ zabil 17 ľudí. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

09.03.2018 22:45
USA, zbrane, Florida, guvernér, Rick Scott Foto: ,
Guvernér Rick Scott.
debata (3)

Podpísaný zákon neobsahuje úplne všetko, čo Scott a ľudia, ktorí prežili streľbu, žiadali. Legislatíva však ukazuje, že republikán Scott sa rozišiel s americkou Národnou asociáciou držiteľov zbraní (NRA).

Zákon zvyšuje minimálny vek potrebný pri nákupe pušiek z 18 na 21 rokov, rozširuje povinnú trojdňovú čakaciu lehotu pri nákupe ručných strelných zbraní aj na dlhé strelné zbrane a zakazuje urýchľovače paľby (bump stocks), ktoré umožňujú napodobniť streľbu a fungovanie plnoautomatickej zbrane. Návrh zákona tiež zavádza takzvaný „ochranný program“, ktorý umožňuje učiteľom a ďalším zamestnancom školy nosiť ručnú strelnú zbraň.

Študenti-aktivisti zo Strednej školy Marjory Stonemanovej-Douglasovej v Parklande, kde k tragickej streľbe došlo, pozorne sledovali vývoj a cestu tohto zákona a nazvali ho „krôčikom bábätka“.

Na strednej škole v Parklande zastrelil 14. februára jej bývalý študent, 19-ročný Nikolas Cruz, 17 ľudí. Do areálu prišiel vyzbrojený poloautomatickou puškou AR-15, plynovou maskou, dymovými granátmi a veľkým množstvom zásobníkov s nábojmi. Puška AR-15 má aj smutné označenie „obľúbená zbraň amerických masových vrahov“. Masaker je najkrvavejším činom v škole v USA za posledných päť rokov.

Cruza obvinili v stredu zo sedemnástich vrážd, za čo mu hrozí trest smrti. Rozhodla o tom veľká porota vo floridskom meste Fort Lauderdale.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zákon #USA #zbrane #Florida #Scott #podpis #guvernér