Trump: Severná Kórea prisľúbila, že pre schôdzku zastaví testy rakiet

Prezident USA Donald Trump hovoril s japonským premiérom Šinzó Abem aj s čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom o chystanom stretnutí so severokórejským vodcom Kim Čong-unom. Šéf Bieleho domu to oznámil na twitteri a naznačil, že obaja štátnici plánovanú historickú schôdzku uvítali. KĽDR podľa neho prisľúbila kvôli ich schôdzke zastaviť testy rakiet.

10.03.2018 21:49
Donald Trump, Kim Čong Un, KĽDR Foto: ,
Donald Trump a Kim Čong Un by sa vraj mali stretnúť do mája a hovoriť o denuklearizácii KĽDR.
debata (3)

„Hovoril som s japonským premiérom Abem, ktorý je veľmi nadšený rozhovormi so Severnou Kóreou,“ oznámil Trump.

Predtým na twitteri informoval aj o dlhom rozhovore s čínskym prezidentom. „Prezident mi povedal, že oceňuje, že USA sa usilujú o diplomatické riešenie problému, než aby sa uchyľovali k zlovestnej alternatíve. Čína je naďalej nápomocná!“ napísal Trump.

Juhokórejský emisar Čchong Ui-jong v noci na piatok oznámil správu o dojednanej schôdzke Donalda Trumpa s Kim Čong-unom. Vo svete táto informácia vyvolala väčšinou opatrný optimizmus, lebo po vzájomných ostrých výpadoch oboch politikov z minulosti ide o prielom, ktorý by mohol prispieť k denuklearizácii Kórejského polostrova.

Prezident Trump oznámil, že KĽDR sľúbila, že kvôli schôdzke zastaví raketové testy. „Severná Kórea nevykonávala testy od 28. novembra a sľúbila, že ich nebude robiť počas našich stretnutí. Verím, že tento záväzok splní,“ napísal na twitteri. Dátum stretnutia Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom Biely dom nezverejnil. Nie je celkom jasné, k akým stretnutiam sa Trumpov komentár vzťahoval, ani ich načasovanie, poznamenala agentúra Reuters.

So šéfom japonskej vlády Trump hovoril tiež o možnostiach zlepšenia americko-japonských vzťahov. Zdôraznil, že teraz majú USA vo vzájomnej obchodnej výmene deficit vo výške 100 miliárd dolárov, čo podľa neho „nie je spravodlivé, ani udržateľné“.

Trump v noci na piatok oznámil uvalenie ciel na dovoz ocele a hliníka, ktoré nadobudne účinnosť o 15 dní. Vo svete vyvolal obavy z obchodnej vojny. Výnimku Trump priznal Kanade a Mexiku.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Donald Trump