Ruddová: Kto stojí za otrávením Skripaľa, je ešte priskoro hovoriť

Britskí vládni bezpečnostní ministri zvolali v sobotu mimoriadne stretnutie, na ktorom hovorili o postupe pri vyšetrovaní otrávenia bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije, ku ktorému došlo minulý víkend v anglickom meste Salisbury. Informuje o tom agentúra AP.

10.03.2018 22:16
Sergei Skripal Foto:
Fotka z maloobchodu ukazuje Sergeja Skripaľa v Salisbury.
debata (19)

Skripaľa (66) a jeho dcéru Juliju (33) našli v bezvedomí na lavičke pred nákupným centrom v Salisbury. Obaja sa stále nachádzajú v kritickom stave. Vo vážnom stave je aj policajt, ktorý sa im pokúšal pomôcť.

Britská ministerka vnútra Amber Ruddová vyhlásila, že je stále „priskoro“ s istotou povedať, kto za týmto útokom stojí. Podľa nej sa vyšetrovanie vedie veľmi dôkladne a zúčastňuje sa na ňom viac než 250 protitero­ristických expertov. Úrady v tejto súvislosti zadržali vyše 240 kusov dôkazového materiálu a identifikovali vyše 200 svedkov.

„Chcem zdôrazniť, že vyšetrovatelia postupujú rýchlo a profesionálne. Zhromažďujeme ohromné množstvo zdrojov, ktoré im zabezpečia všetku potrebnú podporu,“ vyhlásila Ruddová po stretnutí bezpečnostného výboru Cobra.

Stretnutie bolo podobné tým, aké sa zvolávajú po útokoch extrémistov alebo počas iných krízových situácii v Británii. Pri vyšetrovaní útoku dosiaľ neznámou nervovoparalytickou látkou na Skripaľa a jeho dcéru pomáha aj armáda.

Skripaľa v roku 2006 usvedčili v Rusku zo špionáže pre Britániu. Neskôr mu trest skrátili a v roku 2010 sa v rámci výmeny špiónov dostal na slobodu. Bývalý agent odvtedy žil utiahnutým životom v Salisbury.

Na miestach, ktoré obe osoby navštívili predtým, ako sa im zhoršil zdravotný stav, boli prijaté protikontaminačné opatrenia. Špeciálne tímy takisto nazhromaždili dôkazy zo Skripaľovho domu, ako aj z hrobov jeho manželky a syna. Polícia zatiaľ nezverejnila detaily o nervovopara­lytickej látke použitej pri útoku.

Rusko zodpovednosť za tento incident odmieta. Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson podľa stanice BBC vyhlásil, že ak sa potvrdí, že za útokom je Moskva, Británia bude „tvrdo“ odpovedať. Ak by bola teória o ruskej odplate a odkaze správna, potom pre britské tajné služby vyvstanú závažné otázky.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Sergej Skripaľ