Čínsky prezident Si Ťin-pching môže vládnuť neobmedzene

Plenárne zasadnutie čínskeho parlamentu schválilo zmenu ústavy, z ktorej sa odstráni klauzula obmedzujúca výkon funkcie prezidenta na desať rokov. Podľa očakávania hladko prešiel návrh Čínskej komunistickej strany, ktorý posilní pozíciu súčasnej hlavy štátu Si Ťin-pchinga. Ten bude môcť teraz vládnuť neobmedzene.

11.03.2018 10:09
Si Ťin-pching Foto:
Čínsky prezident Si Ťin-pching.
debata (8)

Ústava doteraz obmedzovala výkon funkcie prezidenta a viceprezidenta na dva po sebe nasledujúce funkčné obdobia, teda na na desať rokov. Vládnuca komunistická strana minulý mesiac podala návrh na vyškrtnutie príslušnej klauzuly z ústavy, delegáti plenárneho zasadnutia Národného ľudového zhromaždenia ľudových zástupcov (parlamentu) o ňom hlasovali teraz.

Návrh prešiel podľa očakávania hladko. Ako uviedla agentúra Reuters, od bezmála 3 000 delegátov získal len dva hlasy proti, traja delegáti sa hlasovania zdržali.

Schválenie ústavnej zmeny umožní prezidentovi Si Ťin-pchingovi zotrvať vo funkcii aj po vypršaní druhého funkčného obdobia v roku 2023.

Si Ťin-pching sa dostal do čela strany koncom roka 2012 a sústredil odvtedy vo svojich rukách toľko moci, ako žiadny iný čínsky vodca najmenej za uplynulých 25 rokov. Prezidentom je od marca 2013. Západ a čínska opozícia prezidenta kritizujú, že jeho pôsobenie v čele krajiny je sprevádzané návratom kultu osobnosti okolo hlavy štátu a tiež posilnením represií voči ochrancom demokracie a ľudských práv.

Proti plánu na jeho možné doživotné vládnutie však vystúpili desiatky ľudí, ktorí varovali pred nástupom diktatúry v štýle KĽDR a návratu k ére Mao Ce-tunga.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Si Ťin-pching