Podporovatelia mierovej dohody v Kolumbii utrpeli porážku v kongresových voľbách

Pre koalíciu prezidenta Juana Manuela Santosa, ktorá danú mierovú dohodu podporuje, boli nedeľňajšie voľby skôr neúspechom.

12.03.2018 09:04
debata (1)

V kongresových voľbách, ktoré sa v nedeľu konali v Kolumbii, sa darilo konzervatívnym stranám stojacim proti mierovej dohode s povstalcami z Revolučných ozbrojených síl Kolumbie z roku 2016. Po sčítaní viac ako 90 percent hlasov získala najviac kresiel v Kongrese strana Demokratické centrum bývalého prezidenta Álvara Uribeho. V Senáte tak bude mať 19 kresiel a v Snemovni reprezentantov 33. Žiadna strana nezískala celkovú väčšinu hlasov, podpora jednotlivých kandidujúcich politických subjektov nepresiahla 16 percent.

Pre koalíciu prezidenta Juana Manuela Santosa, ktorá danú mierovú dohodu podporuje, boli nedeľňajšie voľby skôr neúspechom. Santosova Strana národnej jednoty skončila na piatom mieste. Nedarilo sa ani strane Alternatívne spoločné revolučné sily (FARC), ktorú založili bývalí členovia spomínanej povstaleckej skupiny a kandidovala vôbec po prvý raz. Svoj hlas jej odovzdalo 0,4 percenta voličov. V oboch komorách parlamentu ale dostane po päť kresiel, keďže jej to garantuje mierová dohoda. Víkendové voľby posilnili pozíciu pravicových strán pred prezidentskými voľbami, ktorých prvé kolo sa koná v máji, ich budúcnosť je však zatiaľ neistá. Úspech Uribeho Demokratického centra ale poukazuje na to, aké v krajine panujú rozdielne postoje aj smerom k mierovej dohode, ktorá umožnila povstalcom vytvoriť politickú stranu. Mnohí Kolumbijčania požadovali, aby sa povstalci zodpovedali za svoje činy, než aby vstúpili na politickú scénu.

V nedeľu si kolumbijskí voliči vybrali aj kandidátov do prvého kola prezidentských volieb. Za pravicovú koalíciu kandiduje Ivan Duque, ľavicovým kandidátom je zase Gustavo Petro. Tí sa 27. mája postavia proti Germánovi Vargasovi Llerasovi, Sergiovi Fajardovi a Humbertovi de la Calle. Prípadné druhé kolo prezidentských volieb sa bude v Kolumbii konať v júni.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #kolumbia