Chodorkovskij v ruských prezidentských voľbách odovzdal protestný hlas

Podľa očakávaní expertov a prieskumov Nadácie pre rozvoj občianskej spoločnosti by sa účasť mala pohybovať na úrovni 64 percent.

12.03.2018 09:34
Michail Chodorkovskij Foto: ,
Michail Chodorkovskij, bývalý šéf ropného koncernu JUKOS a kritik Kremľa.
debata (10)

Bývalý prezident ropného koncernu Jukos Michail Chodorkovskij má už za sebou hlasovanie vo voľbách ruského prezidenta, ktoré sa konajú túto nedeľu. Chodorkovskij hlasoval predčasne vo volebnej miestnosti v Nemecku.

Ako v pondelok informovala rozhlasová stanica Echo Moskvy, Chodorkovskij urobil červeným perom krížiky pri mene každého z kandidátov a do stredu hlasovacieho lístka napísal: „Dosť bolo Putina“. Túto fotografiu potom zverejnil na svojom konte na sociálnej sieti Twitter.

Chodorovskij vysvetlil, že do volebnej miestnosti zriadenej v Nemecku cestoval 700 kilometrov špeciálne kvôli tomu, aby začal protestnú akciu „Dosť bolo Putina. Pridajte sa!“. Súčasne vyzval občanov Ruska, aby sa k jeho protestu pridali. Ruská agentúra Interfax medzitým v pondelok informovala o prognóze účasti na prezidentských voľbách v Rusku.

Podľa očakávaní expertov a prieskumov Nadácie pre rozvoj občianskej spoločnosti by sa účasť mala pohybovať na úrovni 64 percent. Prezident nadácie Leonid Davydov uviedol, že v Petrohrade príde do volebných miestností okolo 52 percent voličov, zatiaľ čo v Moskve 65 percent. Najvyššia účasť sa očakáva v Tatársku (82 percent), v Čuvašsku (78 percent) a v Penzenskej oblasti (74 percent).

Viaceré proopozičné weby pripomínajú, že voľby ruského prezidenta sa uskutočnia v deň štvrtého výročia anektovania Krymského polostrova, ktorý do tohto aktu patril Ukrajine. Tam podľa expertov svoje právo voliť využije asi 66 percent občanov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Rusko #Michail Chodorkovskij