Záchranári našli čiernu skrinku z lietadla, ktoré havarovalo v Iráne

Iránske záchranné služby našli čiernu skrinku z tureckého súkromného lietadla, ktoré havarovalo v Iráne, keď letelo zo Spojených arabských emirátov (SAE) do Istanbulu.

12.03.2018 10:11
Irán lietadlo dopravné havária záchranári Foto:
Na snímke zverejnenej Tasnim News Agency členovia záchranárskeho a pátracieho tímu sa pozerajú na mapu neďaleko miesta, kde sa zrútilo lietadlo.
debata

Pri nešťastí zahynulo všetkých 11 ľudí na palube stroja – zrejme aj budúca turecká nevesta a jej priateľky, ktoré sa vracali z „rozlúčky so slobodou“. V pondelok o tom informovala iránska štátna tlačová agentúra IRNA. Podľa agentúrnej správy záchranári zatiaľ objavili desať tiel.

Lietadlo sa zrútilo v pohorí Zagros pri meste Šahre Kord, približne 370 kilometrov južne od iránskej metropoly Teherán.

Stroj štartoval v nedeľu v meste Šárdža v SAE a smeroval do spomínaného Istanbulu. Stroj patril tureckému investičnému holdingu Bašaran. Lietadlo po asi hodine letu prudko nabralo výšku a potom v priebehu niekoľkých minút prudko kleslo, uviedla webová stránka FlightRadar24, sledujúca dráhy letov.

Cesta z rozlúčky so slobodou

Predstavitelia civilného letectva v meste Šárdža uviedli, že na palube lietadla cestovalo osem pasažierov – šesť Turkýň a dve Španielky. Tri zvyšné osoby na palube boli členovia posádky, napísala agentúra AP.

V lietadle zrejme cestovala Mina Bašaranová, 28-ročná dcéra tureckého magnáta a predsedu investičného holdingu Bašaran, a tiež jej priateľky, ktoré sa vracali z Dubaja z dámskej „rozlúčky so slobodou“ pred jej svadbou, plánovanou na koniec mesiaca.

V oblasti panuje zlé počasie

Hustý lejak a vietor v horskom pásme, ktoré sužujú oblasť od nedeľnej havárie, znemožňujú pristátie vrtuľníkov, ale predstavitelia záchranných služieb dúfajú, že sa im podarí odviezť telá v priebehu dňa. Do mesta Šahre Kord pricestovali v pondelok v sprievode tureckých diplomatov rodiny obetí.

Stále nie je jasné, čo spôsobilo pád stroja, ale jeden svedok povedal pre štátnu televíziu, že Bombardier CL604 pred nárazom do hôr horel. Nález čiernej skrinky pomôže vyšetrovateľom pri zisťovaní príčiny havárie.

debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #Irán #čierna skrinka