Britský poslanec vidí za útokom na exšpióna Kremeľ

Predseda zahraničného výboru britského parlamentu Tom Tugendhat v rozhlasovej stanici BBC povedal, že útok nervovým plynom na bývalého ruského tajného agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru sa javí ako "štátom sponzorovaný pokus o vraždu".

12.03.2018 10:47
Británia, špión, útok Foto:
Armáda odstraňuje policajné auto z dôvodu podozrenia, že by mohlo byť zasiahnuté nervovým plynom.
debata (9)

Tugendhat očakáva, že vláda z neho obviní Rusko. Kvôli incidentu sa zíde Národná bezpečnostná rada. Schôdzke tohto vládneho výboru bude predsedať premiérka Theresa Mayová.

„Čakáme, že predsedníčka vlády čoskoro urobí oznámenie. Úprimne povedané by som bol prekvapený, keby neukázala prstom na Kremeľ,“ povedal Tugendhat s odkazom na špekulácie, že za útokom na dvojicu stojí Rusko. Moskva to popiera.

Mayová je podľa britskej tlače pod tlakom niektorých svojich ministrov, aby voči Moskve zaujala tvrdší postoj, ak sa preukáže, že je Moskva v pozadí útoku. Downing Street ale opakovane uvádza, že nemožno nič podniknúť, pokiaľ vyšetrovanie neskončí.

66-ročného Skripaľa a jeho 33-ročnú dcéru Juliu našli okoloidúci v bezvedomí v nedeľu 4. marca v centre juhoanglického mesta Salisbury. Od tej doby sú obaja vo vážnom stave v nemocnici. Prípadom sa zaoberá vyše 200 policajtov z protiteroris­tickej jednotky a v Salisbury na juhu Anglicka operujú aj jednotky chemických špecialistov.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #Sergej Skripaľ