Úrady prehľadali byt muža, ktorý vo Viedni útočil na vojaka

Jednotky rakúskej polície a Krajinského úradu na ochranu ústavy a boj proti terorizmu (LVT) vo Viedni prehľadali v pondelok byt muža, ktorého bol usmrtený počas uplynulej noci pred tamojšou rezidenciou iránskeho veľvyslanca po tom, ako zaútočil nožom na prítomného vojaka.

12.03.2018 16:20
Rakúsko, polícia Foto:
Rakúski policajti pred rezidenciou iránskeho veľvyslanca vo Viedni.
debata (4)

Útočníka identifikovali ako 26-ročného Mohameda E., rodeného Rakúšana s egyptskými koreňmi, uviedla agentúra APA s odvolaním sa na vyhlásenie policajného hovorcu Haralda Sörösa.

Motív konania usmrteného muža je stále nejasný, pričom podľa Sörösa nie je možné vylúčiť ani potvrdiť, že išlo o terorizmus.

V rakúskej metropole bola medzitým zavedená posilnená ochrana diplomatických objektov. Toto opatrenie bude platiť prinajmenšom dovtedy, kým sa podarí objasniť okolnosti prípadu, respektíve kým nebude isté, že páchateľ konal sám, uviedol hovorca polície.

Pri nočnom incidente pred rezidenciou iránskeho veľvyslanca vo Viedni sa útočník snažil podľa Sörösa „nespočetnekrát“ bodnúť príslušníka rakúskej armády, ktorý strážil tento objekt v mestskej časti Hietzing. Vojak na svoju obranu neúspešne snažil použiť paprikový sprej. Napokon trikrát vystrelil zo zbrane a útočníka zabil.

Vojakovi ošetrili reznú ranu na ramene a v šoku ho previezli do nemocnice. Iránsky veľvyslanec s manželkou a dvoma deťmi sa v čase útoku nachádzali vo svojej rezidencii, potvrdil v pondelok Sörös. Hovorca rakúskeho ministerstva zahraničných vecí pre APA uviedol, že incident „nemá žiadne dôsledky na bilaterálne vzťahy“ Viedne a Teheránu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #vojak #Viedeň