Mayová: Za útokom na bývalého ruského špióna asi stojí Moskva

Britská premiéra Theresa Mayová v pondelok v parlamente povedala, že bývalý ruský agent Sergej Skripaľ a jeho dcéra Julija boli v anglickom meste Salisbury otrávení vojenskou bojovou chemickou látkou a za útokom na nich s "najväčšou pravdepodobnosťou" stojí Moskva.

12.03.2018 18:39 , aktualizované: 19:06
Theresa Mayová Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová.
debata (71)

Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Mayová pred poslancami tiež povedala, že v súvislosti s týmto prípadom si Británia predvolala ruského veľvyslanca, aby vysvetlil, ako sa ruská chemická bojová látka dostala do Británie.

Mayová ďalej uviedla, že ak sa dokáže, že za útokom stojí Moskva, jej vláda to bude považovať za „nezákonné použitie sily“ zo strany Ruska.

Britské úrady predbežne látku identifikovali ako Novičok, čo je nervovoparalytický bojový prostriedok ruskej výroby.

Putin odkázal Británii, aby zistila, čo sa stalo bývalému agentovi Skripaľovi

Británia by podľa názoru ruského prezidenta Vladmira Putina mala zistiť, čo sa stalo bývalému agentovi Sergejovovi Skripaľovi skôr, než z jeho otrávenia obviní Rusko.

„Najprv sa dostaňte na koreň tejto veci a potom môžeme o tom diskutovať,“ reagoval v pondelok Putin na otázku britského novinára, či je Rusko za touto otravou.

Skripaľa (66) a jeho dcéru Juliju (33) našli 4. marca v bezvedomí na lavičke pred nákupným centrom v meste Salisbury. Obaja sa stále nachádzajú v kritickom stave. Vo vážnom stave je aj policajt, ktorý sa im pokúšal pomôcť. Polícia prípad vyšetruje ako útok neznámou nervovoparalytickou látkou.

Skripaľa v roku 2006 usvedčili v Rusku zo špionáže pre Britániu. Neskôr mu trest skrátili a v roku 2010 sa v rámci výmeny špiónov dostal na slobodu. Bývalý agent odvtedy žil utiahnutým životom v Salisbury.

Domnienky, že za otravou Skripaľa a jeho dcéry by mohlo stáť Rusko, v pondelok odmietol aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Sergej Skripaľ pracoval pre britskú tajnú službu a bol otrávený na území Británie, preto tento incident „nemá nič spoločné s Ruskom, nieto s vládou Ruska“, povedal Peskov novinárom. Dodal, že Kremeľ doposiaľ žiadne oficiálne vyhlásenie o účasti Ruska na tomto čine nepočul.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #Vladimir Putin #Theresa Mayová #Sergej Skripaľ