Briti vidia za otravou agenta Moskvu

Útok nervovým plynom na bývalého ruského tajného agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru vyzerá ako "štátom sponzorovaný pokus o vraždu". Vyhlásil to predseda zahraničného výboru britského parlamentu Tom Tugendhat s tým, že vláda podľa jeho očakávania z útoku obviní Moskvu. "Úprimne povedané, bol by som prekvapený, keby neukázala prstom na Kremeľ," avizoval Tugendhat večerný prejav premiérky Theresy Mayovej v britskom parlamente.

12.03.2018 20:05
protichemická, jednotka, armáda, Foto:
Na mieste operuje protichemická jednotka armády.
debata (29)

Moskva popiera, že by s útokom na dvojicu mala niečo spoločné. Šéf Kremľa Vladimir Putin, ktorého potvrdenie v úrade na ďalších šesť rokov sa pred nedeľňajšími voľbami považuje za hotovú vec, v pondelok odmietol odpovedať na otázku spravodajcu BBC, či je Rusko zodpovedné za otrávenie Skripaľa. „Najskôr si to ujasnite doma a potom s vami o tom budeme diskutovať,“ odsekol novinárovi bývalý agent KGB. Putin v novom propagandistickom dokumente, ktorý mal premiéru na internete cez víkend, vyhlásil, že dokáže odpustiť takmer všetko. „Jediné, čo neviem zabudnúť, je zrada,“ dodal.

Mayová je podľa britskej tlače pod tlakom viacerých svojich ministrov, aby voči Moskve zaujala tvrdší postoj, ak sa preukáže, že Rusko je v pozadí útoku. Downing Street doteraz argumentoval, že nemožno nič podniknúť, kým sa vyšetrovanie neskončí. Kvôli incidentu sa v pondelok zišla Národná bezpečnostná rada, od ktorej médiá očakávali ráznejší postoj.

Ak sa ukáže, že za otravou Skripaľa a jeho dcéry je Rusko, má podľa britskej tlače vláda niekoľko možností, ako reagovať. Môže napríklad z krajiny vypovedať ruských diplomatov a agentov, zaviesť finančné sankcie proti jednotlivcom napojeným na Kremeľ alebo nevyslať na majstrovstvá sveta vo futbale, ktoré sa budú v lete konať v Rusku, štátnu delegáciu.

Jediné, čo neviem zabudnúť, je zrada.
Vladimir Putin, ruský prezident

Tugendhat navrhol postihy aj pre Putinových oligarchov, ktorí si miliardové majetky nahonobili počas 18-ročného vládnutia prezidenta Putina. Mnohí z nich si svoje luxusné sídla zriadili v Londýne, prezývanom pre ich vysokú koncentráciu Londongrad. Šéf zahraničného výboru britského parlamentu teraz navrhol, aby týmto oligarchom úrady odopreli povolenia na pobyt.

Kým ruský rezort diplomacie obvinil Londýn z vyvolávania hystérie, prokremeľské médiá zašli ešte ďalej. Šéfkomentátor štátnej televízie Dmitrij Kiseľov, známy svojimi zúrivými výpadmi proti Západu a nekritickou chválou prezidenta Putina, vo svojom programe povedal, že jediným, kto z útoku môže ťažiť, sú Briti.
Motívom Londýna podľa neho bolo „jednoducho priživiť rusofóbiu“. „Ako zdroj je Skripaľ už vyžmýkaný a vyťažený, nezaujímavý, ale ako otrávený je užitočný, a to veľmi. Tak prečo ho neotráviť? Vari je ho škoda? Odtiaľto sa už ponúka veľa možností, až po zorganizovanie bojkotu tohtoročných MS vo futbale v Rusku. Dokonalá špeciálna operácia,“ rozvíjal svoje špekulácie Kiseľov.

Iný popredný prokremeľský televízny komentátor Kirill Klejmenov, naopak, prípad vykreslil ako varovanie všetkým zradcom. „Profesia zradcu je jedna z najnebezpeč­nejších vo svete. Podľa štatistiky je oveľa nebezpečnejšia ako narkokurier. Tí, čo si ju vybrali, sa len veľmi zriedkakedy dožili pokojnej penzie a úctyhodných šedín,“ vyhlásil. „Vlastizradcom“ alebo aj tým, ktorí „jednoducho nenávidia svoju krajinu“, dal Kiseľov sarkastickú radu: "Ako krajinu pre dlhodobý pobyt si nevyberajte Anglicko! Niečo tam nie je v poriadku. Možno klíma.

Trocha pričasto sa tam v posledných rokoch dejú čudné veci s ťažkými dôsledkami. Ľudia sa vešajú, trávia, padajú s vrtuľníkmi a vypadávajú z okien ako na bežiacom páse." Narážal tak na sériu záhadných úmrtí Rusov v Británii. Najznámejším z nich bol zavraždený prebehlík ruskej tajnej služby Alexandr Litvinenko, ktorý zomrel v Londýne v roku 2006 po tom, čo na stretnutí s ruskými agentmi vypil čaj s rádioaktívnym polóniom-210.

Britská polícia ďalej intenzívne vyšetruje pokus o vraždu 66-ročného Skripaľa a jeho 33-ročnej dcéry Julie, ktorí boli v pondelok už ôsmy deň v kritickom stave po kontakte s nervovopara­lytickou látkou. Prípadom sa zaoberá vyše 200 policajtov z protiteroris­tickej jednotky. V Salisbury na juhu Anglicka, kde k útoku došlo, operujú aj armádni chemickí špecialisti. Stopy jedu sa im podarilo nájsť v dvoch podnikoch, ktoré Skripaľovci navštívili tesne predtým, ako na ulici skolabovali.

Polícia zatiaľ nepodozrieva nikoho z hostí ani zamestnancov reštaurácie a pubu. Britská zdravotnícka služba však vydala vyhlásenie, v ktorom vyzýva, aby ľudia, ktorí tieto dve miesta v inkriminovanom čase navštívili, si neodkladne vyprali ošatenie a umyli všetky predmety, ktoré mali pri sebe, vrátane mobilných telefónov či batožiny.

Stopy nervovo paralytickej látky, ktorou boli otec a dcéra otrávení, hľadá polícia aj na ďalších miestach v Salisbury, kde sa obaja v nedeľu 4. marca pohybovali. Nielen v ich dome, ale napríklad aj na cintoríne, kde sa zastavili pri hrobe Skripaľovej manželky a syna. Chemickí experti skúmali dokonca aj kyticu, ktorú Skripaľ na cintorín priniesol. Nevylučujú pritom, že práve ona mohla byť nosičom zriedkavej jedovatej látky.

Skripaľ pôsobil ako agent ruskej vojenskej rozviedky a v 90. rokoch sa nechal naverbovať pre spoluprácu s britskou tajnou službou MI6. Zatkli ho v roku 2004 pre podozrenie, že Britom vyzradil desiatky ruských agentov. V roku 2006 bol za vlastizradu odsúdený na 13 rokov väzenia. Po štyroch rokoch ho však Moskva spolu s ďalšími tromi väzňami vymenila za desať svojich špiónov zadržaných v USA.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Veľká Británia #Rusko #Sergej Skripaľ