Prekvapenie v Rusku: Štátnym zamestnancom tesne pred voľbami prudko narástli platy

Zamestnanci ruských univerzít, nemocníc a výskumných ústavov sa nestačia čudovať: v mesiacoch pred nedeľňajšími prezidentskými voľbami sa dočkali prudkého zvýšenia platov, niekedy našli na výplatnom výkaze aj trojnásobok.

13.03.2018 09:30
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (133)

Za prilepšením sa podľa podnikateľského serveru RBK skrýva skutočnosť, že do volieb musia úrady splniť dekréty prezidenta Vladimira Putina, vydané po nástupe do najvyššieho úradu po predchádzajúcom zvolení v marci 2012. Kremeľ súvislosť medzi voľbami a zvyšovaním platov poprel.

Putin pred šiestimi rokmi sľúbil zdvihnúť reálne príjmy lekárov, vysokoškolských pedagógov a výskumníkov na najmenej dvojnásobok priemerných miezd v danom regióne. Podľa oficiálnych štatistík platy v týchto marginalizovaných oblastiach až do konca minulého roka ciele stanovené Putinom neplnili. Všetko sa ale podľa serveru začalo meniť k lepšiemu, akonáhle Putin oficiálne oznámil, že bude znovu kandidovať do čela štátu.

Násobky platov

„Táto výplata nemala vôbec žiadnu logiku,“ povedal RBK vedecký pracovník Moskovskej štátnej univerzity (MGU) Vasilij Dikarjov o „neobyčajne veľkej výplate“ z konca februára – ktorá dosiahla vraj až päťnásobok obvyklej mzdy. Iní zamestnanci hovorili o dva a pol až trojnásobku. „Žiadne vysvetlenie sme nedostali, panovalo úplné ticho. Až sme sa čudovali,“ vyhlásil nemenovaný pracovník.

Väčšie výplaty potešili aj pedagógov z moskovského inštitútu letectva. Podobne aj vedenie Ústavu vedeckých informácií o spoločenských vedách (INION) všetky použiteľné peniaze dalo na výplaty. Namiesto obvyklých 25-tisíc až 30-tisíc rubľov tak výskumníci dostali až 80-tisíc (1 140 eur). Na dvojnásobok vzrástli aj výplaty na moskovskej Botkinovej klinike, kde sa k Medzinárodnému dnu žien dávala aj prémia vo výške šiestich tisícok (asi 86 eur).

Silné regionálne rozdiely

Kremeľ súvislosť medzi voľbami a zvyšovaním platov poprel. „Rast miezd nie je okamžitý proces. Sú rozhodnutia, ktoré sa prijímali počas minulého roka, alebo ešte počas posledných rokov,“ uviedol prezidentov hovorca Dmitrij Peskov.

Mzdy sa podľa oficiálnych štatistík silne líšia podľa regiónov. Napríklad lekár si v Kabardsko-balkarskej autonómnej republike na Kaukaze zarobí 40 500 rubľov (578 eur), zatiaľ čo na Čukotke 174-tisíc (2 490 eur), učiteľ v Dagestane 19 900 (285 eur) a v Moskve 80 600 (1 150 eur) a výskumník si príde na 36-tisíc (514 eur) v okolí Petrohradu, zatiaľ čo v Jamalskoneneckom autonómnom okruhu na Sibíri dostane 172-tisíc (2 455 eur).

133 debata chyba
Viac na túto tému: #plat #Rusko #Vladimir Putin #sľuby