Zo zahraničnej tlače: Rezignácia Kaliňáka je kalkul, obraz Slovenska sa drobí

Ohlásená rezignácia slovenského ministra vnútra Roberta Kaliňáka je krok, ktorým si chce vláda Roberta Fica zabezpečiť prežitie. Občianske protesty po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky to však podľa servera Spiegel Online nezastaví. Problémy, ktoré dvojnásobná vražda vyniesla na povrch, podľa švajčiarskeho denníka Neue Zürcher Zeitung existujú aj v mnohých iných krajín vo východnej časti Európskej únie. Ich politici by podľa neho mali prestať zneužívať médiá v politickom boji. Denník Financial Times napísal, že Ficov kabinet je na pokraji kolapsu.

13.03.2018 10:55
POCHOD: Nechceme spä 90-te! Banská Bystrica Foto: ,
Účastníci s transparetmi počas pochodu Nechceme späť 90-te! na Námestí SNP v Banskej Bystrici za Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú.
debata (35)

„Donedávna bolo Slovensko považované za vzorovú stredoeurópsku krajinu – okrem iného aj preto, že sa jej politický vývoj líši od Maďarska a Poľska. Po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ktorá sa podobala poprave, sa tento obraz začína mrviť,“ napísal nemecký server Spiegel Online. „Denne vyplávajú na povrch nové aféry,“ dodal.

Odstúpenie ministra Kaliňáka, ktorého server označuje za „najkontrover­znejšiu postavu slovenskej politiky a jeden zo symbolov politickej korupcie v krajine“, je kalkul, ktorým sa premiér Fico snaží vládu zachrániť. Protesty slovenských občanov to však sotva zastaví, napísal Spiegel Online.

Vláda na pokraji kolapsu

Podľa britského denníka Financial Times je slovenská vláda na pokraji kolapsu po pondelňajšej požiadavke najmenšej koaličnej strany Most-Híd vypísať predčasné voľby. „Vraždy (Kuciaka a Kušnírovej) vrhli svetlo na obvinenia z hlboko zakorenenej korupcie na Slovensku,“ napísal britský denník. Aj on upozornil, že Fico sa v minulých rokoch snažil priviesť svoju krajinu do „európskeho hlavného prúdu“ a na rozdiel od Poľska či Maďarska v rokovaniach s EÚ miernil svoju euroskeptickú a protiimigračnú rétoriku.

Demokracia v ohrození

Podľa nemeckého denníka Die Welt Slováci cítia, že demokracia je v ich krajine ohrozená. „Ak v odpovedi na pokus umlčať jeden hlas pozdvihnú svoj hlas tisíce, nemôže vláda ľud ignorovať,“ napísal denník v reakcii na oznámenú Kaliňákovu rezignáciu. Odchod kontroverzného ministra však podľa neho nestačí. „Hrozí nebezpečenstvo, že vláda rezignáciu ministra vnútra využije na to, aby sa rýchlo vrátila ku každodennej agende,“ napísal Die Welt. Podľa neho by Kaliňákov odchod mal ľuďom na Slovensku dodať odvahu, aby „sa nenechali umlčať, vydržali a ďalej bojovali za to, aby Kuciakov prípad a jeho rešerše mali právne následky“.

Server Deutsche Welle označuje súčasnú krízu na Slovensku za „najhlbšiu od založenia štátu pred 25 rokmi“. Odchodom Kaliňáka z funkcie podľa neho pritom kríza zďaleka nekončí.

Vražda novinára

Švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung (NZZ) sa v komentári vracia všeobecnejšie k vražde Kuciaka a jeho snúbenice. „Jednu vec reakcia na Kuciakovu vraždu ukazuje: zabitie novinára predstavuje aj na východe Európy tabu, neprijateľný útok na slobodu. To by síce malo byť samozrejmé, stáva sa to však samozrejmým stále menej vzhľadom na hrozby a útoky, akým mnoho novinárov v tomto regióne čelí,“ uviedol denník.

„Ak majú médiá naozaj dohliadať na politiku, nesmú ich politici už zneužívať ako bojový prostriedok,“ zdôraznil NZZ, podľa ktorého je potrebné, aby vznikli štruktúry chrániace mladých, poctivých novinárov, ku ktorým Ján Kuciak patril.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Robert Kaliňák #vražda novinára Jána Kuciaka #vládna kríza 2018