Trump: Za otrávením Skripaľa stojí Rusko

Akonáhle Spojené štáty dostanú bližšie informácie o prípade bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a budú s nimi súhlasiť, odsúdia Rusko či kohokoľvek iného.

13.03.2018 15:37 , aktualizované: 19:45
Donald Trump, USA, prezident Foto:
Prezident Donald Trump.
debata (88)

Povedal to v utorok americký prezident Donald Trump. S britskou premiérkou Theresou Mayovou, ktorá v pondelok označila za vysoko pravdepodobné, že za otravu Skripaľa a jeho dcéry je zodpovedné Rusko, bude šéf Bieleho domu hovoriť ešte v utorok.

„Podľa mňa to na základe všetkých dôkazov, ktoré majú, vyzerá ako práca Ruska,“ povedal prezident Trump. „Akonáhle dostaneme všetky fakty a ak budeme s nimi súhlasiť, odsúdime Rusko alebo kohokoľvek iného,“ povedal Trump.

Americký prezident Donald Trump ubezpečil telefonicky britskú premiérku Theresu Mayovú, že Washington plne podporuje Londýn po útoku na bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa. Ruská vláda podľa Trumpa musí jednoznačne vysvetliť, ako to, že pri incidente bola použitá nervová paralytická látka vyvíjaná v sovietskych laboratóriách. O rozhovore informoval úrad premiérky Mayovej.

Premiérka Mayová v pondelok označila za vysoko pravdepodobné, že za otrávením Skripaľa a jeho dcéry Julie je zodpovedné Rusko. Čin už odsúdili okrem iného Francúzsko, Nemecko, Severoatlantická aliancia či Organizácia pre zákaz chemických zbraní.

Už v pondelok uviedol aj americký minister zahraničia Rex Tillerson, že za otrávenie dvojitého agenta Sergeja Skripaľa je „pravdepodobne zodpovedné“ Rusko. Tillerson v utorok na čele ministerstva zahraničia nahradil doterajšieho šéfa Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Mikea Pompea.

88 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #Rusko #USA #Sergej Skripaľ