Izraelská vláda urobila kompromis, aby zažehnala predčasné voľby

Koaličná vláda izraelského premiéra Benjamina Netanjahua dospela k dohode, vďaka ktorej nebudú vypísané predčasné voľby. Vládna koalícia bola rozdelená v otázke schválenia kontroverzného zákona, ktorý má obnoviť výnimku z povinnej vojenskej služby pre ultrakonzervatívnych veriacich. Po dlhom rokovaní vláda však našla kompromis ohľadom hlasovania, čím zažehnala možný rozpad koalície, píše agentúra AP.

13.03.2018 22:10
debata

Malá koaličná strana Izrael je náš domov, ktorú vedie minister obrany Avigdor Lieberman, môže na základe dohody hlasovať proti obnoveniu zákona. Sám Lieberman je jeho zaprisahaným odporcom. Skôr pohrozil, že v prípade, že by bolo obnovenie výnimky schválené, svoju stranu z kabinetu stiahne. Následne svoje stanovisko ale zmiernil.

V predbežnom hlasovaní sa podľa denníka The Times of Israel parlament pomerom 59 ku 38 hlasom vyslovil za obnovenie kontroverzného zákona. Návrh zákona bude teraz pozmenený na základe odporúčania ministerstva obrany a stane sa opäť predmetom hlasovania v lete.

Premiér Netanjahu však stále čelí niekoľkým korupčnom škandálom, ktoré môžu podľa médií privodiť pád vlády. Vo všetkých prípadoch Netanjahu ale vinu poprel a predčasné voľby odmieta.

Riadne voľby sa majú v Izraeli konať v roku 2019, teraz sa hovorí o možnosti, že sa tie predčasné stihnú do leta.

Čerstvé prieskumy verejnej mienky dávajú Netanjahuovej Likude nádej, že v predčasnom hlasovaní získa 30 alebo 29 parlamentných kresiel, čo je podobný výsledok ako v roku 2015, kedy sa tiež konali predčasné voľby. Likud by potom bol rovnako ako teraz najsilnejší parlamentnej stranou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #koalícia #Benjamin Netanjahu #povinná vojenská služba