Francúzsko bude žalovať Google a Apple. Pre start-upy

Francúzsko bude žalovať americké technologické firmy Google a Apple za "nekalé obchodné praktiky" voči francúzskym začínajúcim firmám a vývojárom. Oznámil to francúzsky minister financií Bruno Le Maire.

14.03.2018 09:58
Bruno Le Maire Foto: ,
Francúzsky minister financií Bruno Le Maire.
debata

Podľa agentúry AFP uviedol, že prípadnú sankciu, ktorú by parížsky obchodný súd mohol uložiť, odhaduje na „niekoľko miliónov eur“. Apple a Google údajne softvérovým vývojárom jednostranne diktujú ceny a ďalšie zmluvné podmienky.

„Verím v ekonomiku postavenú na spravodlivosti,“ povedal minister a dodal, že situácia je „neprijateľná“.

„Apple a Google môžu byť mocní ako chcú, ale nemali by mať možnosť správať sa k našim start-upom a vývojárom tak, ako sa v súčasnosti správajú,“ dodal Le Maire.

Obchodné vzťahy medzi Spojenými štátmi a Európou v poslednej dobe poznamenalo rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa zaviesť clá na dovoz hliníka a ocele, pripomenula agentúra AFP. Brusel práve skúma, aké opatrenia by mohol zvýšiť výber daní od zámorských gigantov, ktorí pôsobia na európskom trhu.

Francúzska vláda sa s firmou Google už súdi kvôli údajným nedoplatkom na daniach. Nadnárodná spoločnosť, ktorá v krajine prevádzkuje jednu zo svojich divízií, väčšinu ziskov daní mimo Francúzska.

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Apple #Francúzsko #zneužívanie #žaloba #Start-up #Bruno Le Maire