Erdogan verí, že Turecko ovládne kurdskú enklávu Afrín v Sýrii do večera

Sýrske mesto Afrín padne v bojoch proti tureckej armáde možno už v stredu. Povedal to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

14.03.2018 12:49
Erdogan, turecký prezident Foto:
Recep Tayyip Erdogan.
debata (7)

Turecké vládne sily a Ankarou podporované vzbúrenecké skupiny by mohli získať kontrolu nad kurdskou enklávou Afrín v severnej Sýrii ešte počas stredy. Uviedol to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

„Dúfam, že Afrín padne do večera, ak Boh dá,“ vyhlásil Erdogan v Ankare.

Turecké bojové lietadlá a delostrelectvo zaútočili v stredu na stanovište sýrskych provládnych bojovníkov v blízkosti Afrínu a zabili najmenej osem z nich, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na kurdské a sýrske zdroje.

Minulý mesiac vstúpili sýrski provládni bojovníci do Afrínu, aby pomohli kurdským milíciám čeliť Tureckom vedenej operácii v regióne, ktorá sa začala 20. januára. Turecká armáda v utorok uviedla, že obliehanie Afrínu, ktorý je hlavným mestom rovnomennej kurdskej enklávy, sa začalo v pondelok a tureckým vládnym silám s podporou spojencov sa podarilo dobyť „najdôležitejšie časti“ mesta.

Afrín kontrolujú kurdské milície, známe ako Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG), ktoré sú zároveň spojencami USA v boji proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS). Ankara však označuje YPG za teroristickú organizáciu napojenú na zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK) v Turecku, ktorá tam bojuje za väčšiu autonómiu.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #pád #Recep Tayyip Erdogan #Afrín