Muža bežiaceho k Merkelovej po stredajšej voľbe poslali na psychiatriu

Narušiteľa, ktorý bežal k nemeckej kancelárke Angele Merkelovej po jej opätovnom zvolení do funkcie Spolkovým snemom (Bundestag) v Berlíne, umiestnili na psychiatrické nemocničné oddelenie.

15.03.2018 12:20
debata (2)

Agentúra DPA o tom informovala vo štvrtok s odvolaním sa na berlínsku políciu a Spolkový kriminálny úrad (BKA) vo Wiesbadene.

Zadržaná osoba, ktorú premohli dvaja ochrankári iba niekoľko metrov od Merkelovej, bola identifikovaná ako 23-ročný muž afganského pôvodu.

Incident pred sídlom Bundestagu sa odohral bezprostredne po stredajšom hlasovaní poslancov, keď Merkelová vychádzala z budovy, aby nastúpila do svojej limuzíny. Nie je pritom jasné, ako sa mohol uvedený muž dostať do blízkosti opätovne zvolenej kancelárky.

Berlínska polícia uviedla, že v tejto súvislosti nedošlo k nijakým zraneniam. Proti nemenovanému narušiteľovi bolo podané trestné oznámenie pre kladenie odporu verejnému činiteľovi.

Udalosť je zachytená na videozáberoch, ktoré zverejnili spravodajské kanály Die Welt a Phoenix. Na týchto nahrávkach sa zdá, že muž niečo kričí, nie je mu však rozumieť. Podľa predošlých informácií DPA mohlo ísť o arabskú frázu „Alláhu akbar“, teda „Boh je najväčší“.

Merkelová začala v stredu svoje štvrté funkčné obdobie na čele spolkovej vlády, keď ju dopoludnia opätovne zvolila do funkcie nadpolovičná väčšina poslancov Bundestagu a prevzala si menovací dekrét od prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Nemecko #psychiatria #muž #streľba #Angela Merkelová #Berlín #spolkový snem