USA uvalili nové sankcie na 19 ruských právnických a fyzických osôb

Spojené štáty uvalili vo štvrtok sankcie na 19 ruských fyzických a právnických osôb. Najnovšie sankcie sú odpoveďou na údajné zasahovanie Moskvy do amerických prezidentských volieb v roku 2016 a kybernetické útoky. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

15.03.2018 17:51
mueller Foto: ,
Osobitný vyšetrovateľ Robert Mueller zo zasahovania obvinil aj 13 jednotlivcov.
debata (19)

Medzi osobami zasiahnutými sankciami je aj 13 jednotlivcov, ktorých vo februári obvinil osobitný vyšetrovateľ Robert Mueller zo zasahovania do politického procesu v USA. Mali sa dopustiť sprisahania, počítačového a bankového podvodu a krádeže identity s priťažujúcimi okolnosťami.

Najnovšie sankcie dotknú okrem iných ruského oligarchu Jevgenija Prigožina, známeho pod prezývkou „Putinov kuchár“, ktorý údajne financoval šírenie propagandy a dezinformácií.

Sankcie amerického ministerstva financií sa týkajú piatich organizácií vrátane ruských tajných služieb, ktorých majetkové podiely podliehajúce americkej jurisdikcii sú od dnešného dňa zablokované a americké fyzické a právnické osoby s nimi nesmú vstupovať do obchodných vzťahov.

Medzi sankcionovanými organizáciami sú aj vojenská rozviedka GRU a Federálna bezpečnostná služba (FSB), ako aj spoločnosť Internet Research Agency (IRA) so sídlom v Petrohrade, ktorá mala viesť dezinformačnú kampaň zameranú na ovplyvnenie prezidentských volieb v USA v roku 2016.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #protiruské sankcie #zasahovanie do volieb