Ruská prezidentská kandidátka Xenija Sobčaková chce založiť novú stranu

Ruská prezidentská kandidátka Xenija Sobčaková ohlásila založenie novej politickej strany. Spoločne s bývalým poslancom dumy Dmitrijom Gudkovom tak chce zjednotiť roztrieštenú liberálnu opozíciu, vyhlásila podľa agentúry DPA na predvolebnom mítingu v Moskve.

15.03.2018 23:31
debata (16)

Bývalá televízna moderátorka oznámila svoj zámer len niekoľko dní pred nedeľňajším prvým kolom prezidentských volieb, v ktorých je jasným favoritom Vladimír Putin. „Sme mladí a slobodní. Chceme zmenu, a preto sme sa rozhodli spolupracovať,“ povedala 36-ročná dcéra bývalého starostu Petrohradu a niekdajšieho Putinovho blízkeho priateľa Anatolija Sobčaka. „Strana zmeny“ má byť založená v najbližších mesiacoch.

Hlavným cieľom nového politického subjektu je dostať sa do Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, pri budúcich parlamentných voľbách v roku 2021. Spolupracovať bude nové zoskupenie aj s kritikom Kremľa Alexejom Navaľným, pokiaľ na to bude pripravený, povedal Gudkov.

V roku 2016 ruské liberálne strany neprekonali päťpercentnú uzatváraciu klauzulu pre vstup do parlamentu.

Podľa niektorých ruských odborníkov priťahuje Sobčaková k voľbám pozornosť, čo môže pozitívne ovplyvniť aj volebnú účasť. Kandidatúru moderátorky však kritizuje okrem iného aj ruská opozícia. Kremeľ vraj Sobčakovú využíva na umlčanie protestov liberálov, aby mohol Západu tvrdiť, že v Rusku platia normálne podmienky politickej súťaže.

Sobčaková je jedinou ženou medzi ôsmimi uchádzačmi o funkciu šéfa ruského štátu a je medzi nimi aj najmladšia. Ako celebrita a hviezda moskovských salónov je známa po celom Rusku. Už niekoľko rokov sa angažuje v protestnom hnutí proti kremeľskému establishmentu, v roku 2012, v čase silných protestov proti Putinovmu znovuzvoleniu, jej byt prehľadávala polícia. Okrem iného odsúdila anexiu Krymu.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #opozícia #politická strana