Rusko zareaguje na nové sankcie USA - rozšíri "čierny zoznam" Američanov

Moskva chce zachovať dialóg s Washingtonom a ľudia v Spojených štátoch, ktorí chcú zničiť vzťahy s Ruskom, sa zahrávajú s ohňom, citovala ruská agentúra Riabkova.

16.03.2018 08:43 , aktualizované: 09:39
debata (27)

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov v piatok vyhlásil, že Moskva na novú sériu sankcií uvalených Spojenými štátmi zareaguje rozšírením „čierneho zoznamu“ Američanov. Informovala o tom ruská tlačová agentúra RIA Novosti a následne i agentúra Reuters.

Riabkov uviedol, že Rusko využije princíp parity (rovnocennosti) v reakcii na sankcie, zavedené proti Rusku za údajné zasahovanie do prezidentských volieb v USA v roku 2016 a za kybernetické útoky, ale že Moskva nevylučuje ani ďalšie opatrenia, ako napísala Ria Novosti.

Moskva chce zachovať dialóg s Washingtonom a ľudia v Spojených štátoch, ktorí chcú zničiť vzťahy s Ruskom, sa zahrávajú s ohňom, citovala ruská agentúra Riabkova.

Spojené štáty uvalili vo štvrtok sankcie na 19 ruských fyzických a právnických osôb. Medzi osobami zasiahnutými americkými sankciami je aj 13 jednotlivcov, ktorých vo februári obvinil osobitný vyšetrovateľ Robert Mueller zo zasahovania do politického procesu v USA. Mali sa dopustiť sprisahania, počítačového a bankového podvodu a krádeže identity s priťažujúcimi okolnosťami.

Najnovšie sankcie sa dotknú okrem iných ruského oligarchu Jevgenija Prigožina, známeho pod prezývkou „Putinov kuchár“, ktorý údajne financoval šírenie propagandy a dezinformácií.

Sankcie amerického ministerstva financií sa týkajú piatich organizácií vrátane ruských tajných služieb, ktorých majetkové podiely podliehajúce americkej jurisdikcii sú od štvrtka zablokované a americké fyzické a právnické osoby s nimi nesmú vstupovať do obchodných vzťahov.

Medzi sankcionovanými organizáciami sú aj vojenská rozviedka GRU a Federálna bezpečnostná služba (FSB), ako aj spoločnosť Internet Research Agency (IRA, Agentstvo internet-issledovanij) so sídlom v Petrohrade, ktorá mala viesť dezinformačnú kampaň zameranú na ovplyvnenie prezidentských volieb v USA v roku 2016.

Daily Telegraph: Látku novičok mohla do Británie nevedomky dopraviť Skripaľová

Nervovoparalytická látka novičok sa do Británie dostala v batožine Julije Skripaľovej, dcéry bývalého agenta ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa, ktorých našli 4. marca v bezvedomí na lavičke pri obchodnom stredisku v anglickom meste Salisbury s príznakmi ťažkej otravy. Novú hypotézu zverejnil v piatok britský denník Daily Telegraph, ktorý sa pritom odvoláva na zdroje v britskej polícii.

Vyšetrovatelia podľa denníka pracujú s teóriou, že páchatelia mohli spomínanú bojovú látku aplikovať na oblečenie, do kozmetiky alebo darčekov v kufri, s ktorým Julija Skripaľová pricestovala z Ruska do Británie.

Podľa tejto verzie sa v predvečer odletu Julije Skripaľovej z Moskvy neznámym osobám podarilo preniknúť do jej moskovského bytu. Skripaľová pricestovala do Salisbury 3. marca a o deň neskôr ju aj s otcom našli v bezvedomí s príznakmi otravy. Ich stav je stále kritický.

Nový Zéland po útoku na Skripaľa odložil plán na obchodnú dohodu s Ruskom

Nový Zéland odložil plány na uzavretie dohody o voľnom obchode s Ruskom a pridal sa k ostatným krajinám, ktoré odsúdili Rusko po otrave bývalého špióna Sergeja Skripaľa v Británii. Informovala o tom vo štvrtok tlačová agentúra AP.

Nový Zéland bol pod silnejúcim tlakom spojencov, aby odsúdil Rusko po útoku nervovoparalytickou látkou na Skripaľa a jeho dcéru Juliju v anglickom meste Salisbury.

Novozélandskí lídri to nakoniec urobili v piatok večer, keď premiérka Jacinda Ardernová a minister zahraničných vecí Winston Peters vo vyhlásení napísali, že neexistuje žiadne iné vierohodné vysvetlenie než to, že jed pochádzal z Ruska. Reakcia Ruska bola podľa nich „cynická, sarkastická a nepostačujúca“.

Hovorca Ardernovej povedal, že plány na dosiahnutie dohody o voľnom obchode boli po útoku v Salisbury pozastavené.

Minister Peters pritom ešte minulý týždeň vyhlásil, že presadenie dohody s Ruskom myslí „smrteľne vážne“.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie #Sergej Skripaľ