Islam k Nemecku nepatrí, povedal Seehofer. Merkelová namieta

Islam k Nemecku nepatrí, krajina je formovaná kresťanstvom. V rozhovore poskytnutom dnešnému vydaniu bulvárneho denníka Bild to povedal nový nemecký minister vnútra Horst Seehofer.

16.03.2018 11:45 , aktualizované: 21:14
Horst Seehofer Foto:
Nemecký minister vnútra Horst Seehofer.
debata (34)

Vymedzil sa tak voči tvrdeniu, ktoré kedysi zaznelo z úst niekdajšieho nemeckého prezidenta Christiana Wulffa a pred tromi rokmi ho zopakovala aj kancelárka Angela Merkelová. Moslimovia žijúci v Nemecku podľa Seehofera, predsedu konzervatívnej Kresťanskej únie (CSU), ale „samozrejme“ k Nemecku patria.

„Islam k Nemecku nepatrí. Nemecko je formované kresťanstvom. K tomu patria voľné nedele, cirkevné sviatky a rituály ako Veľká noc, Turíce a Vianoce,“ uviedol nový minister, ktorého úrad sa po novom volá „Ministerstvo vnútra, výstavby a vlasti“.

„Moslimovia, ktorí u nás žijú, ale samozrejme k Nemecku patria,“ zdôraznil v rozhovore Seehofer. Neznamená to podľa neho ale, že sa Nemci „z falošnej ohľaduplnosti“ vzdajú tradícií typických pre svoju krajinu.

Tvrdenie, že islam patrí k Nemecku, prvýkrát zaznelo pred ôsmimi rokmi z úst vtedajšieho spolkového prezidenta Christiana Wulffa. Veta vyvolala značnú debatu a v roku 2015 ju zopakovala aj kancelárka Merkelová.

Merkelová sa ohradila

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa nestotožnila s vyjadrením svojho nového ministra vnútra Horsta Seehofera, podľa ktorého islam nepatrí do Nemecka. Prostredníctvom hovorcu spolkovej vlády Steffena Seiberta mu Merkelová v piatok protirečila slovami: „Aj islam patrí medzičasom do Nemecka“.

Historicky je pre Nemecko charakterizované kresťansky, židovsky, avšak medzičasom žijú v spolkovej republike milióny moslimov. "Na báze našich hodnôt a právneho poriadku patrí aj ich náboženstvo do Nemecka, konštatoval podľa Bavorského rozhlasu Seibert.

Postoj spolkovej vlády sa opiera, ako zdôraznil, o veľký rešpekt pred moslimami, ktorí žijú v krajine, úsilie o spolunažívanie s nimi v harmonickom vzťahu, o hľadanie dialógu, výmenu a vyváženosť. Tento postoj je podľa jeho slov zrejmý aj z rozhovoru, ktorý pre piatkové vydanie denníka Bild poskytol spolkový minister vnútra.

Kritika Merkelovej

„Je zjavné, že islam už bezpochyby patrí k Nemecku,“ povedala pri príležitosti moslimského sviatku ramadán. Z radov jej konzervatívnej strany, Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU), sa už vtedy ozvali nesúhlasné hlasy. Patril k nim napríklad vplyvný poslanec a predseda parlamentnej frakcie CDU / CSU Volker Kauder.

Bývalý bavorský premiér Seehofer chce vo svojej novej funkcii hovoriť s predstaviteľmi nemeckej moslimskej komunity o problémoch s integráciou vyznávačov islamu v Nemecku. „Moje posolstvo znie: Moslimovia musia žiť s nami, nie vedľa nás alebo proti nám,“ povedal Seehofer a vyzval k dialógu.

Zásadné zmeny migračnej politiky

Seehofer pred časom oznámil, že chystá rozsiahle opatrenia v oblasti migračnej politiky. Usilovať chce napríklad o rýchlejšie deportácie neúspešných žiadateľov o azyl, predovšetkým tých, ktorí spáchali trestný čin alebo sú považovaní za nebezpečných.

Z celkového počtu 82,5 milióna obyvateľov žije v Nemecku asi 4,7 milióna moslimov, väčšinou ide o prisťahovalcov z Turecka a ich potomkov. Niekoľko stotisíc moslimov prišlo do Nemecka aj v rámci migračnej vlny z Blízkeho východu a severnej Afriky v posledných rokoch.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #islam #CSU #Horst Seehofer