Jeremy Corbyn: Británia sa ženie v ústrety novej studenej vojne

Predseda britských labouristov Jeremy Corbyn varoval, aby sa Británia nehnala v ústrety novej studenej vojne, bez toho, aby mala všetky dôkazy o vine Ruska za útok na bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru. Šéf najsilnejšej opozičnej strany si v posledných dňoch vyslúžil kritiku za to, že odmietal Moskvu kategoricky odsúdiť, ako to urobila premiérka Theresa Mayová.

16.03.2018 13:48
debata (15)

V príspevku zverejnenom v denníku The Guardian v piatok Corbyn uviedol, že by sa vláda mala vyhýbať unáhleným súdom. „Táto hrozná udalosť vyžaduje predovšetkým čo možno najdôkladnejšie a najhorlivejší vyšetrenie,“ napísal Corbyn.

Zároveň varoval pred unáhlenými súdmi a pred tým, aby sa britská vláda hnala ústrety „novej studenej vojne“ s Ruskom skôr, než polícia zhromaždí všetky dôkazy. Uponáhľané rozhodnutia prijaté v rozjatrenej atmosfére podľa neho neposlúžia ani spravodlivosti, ani národnej bezpečnosti.

Labouristická strana podľa svojho predsedu nepodporuje ruského prezidenta Vladimira Putina a Moskva by podľa Corbyna mala byť súdená zo zodpovednosti za útok na Skripaľa, predchádzať tomu ale musí zhromaždenie všetkých dôkazov a jasné preukázanie viny.

Corbyn naznačil, že za útokom na Skripaľovcov v juhoanglickom Salisbury by nemusel byť ruský štát, ale ruská mafia, ktorá sa podľa neho dokázala v minulých rokoch v Británii etablovať. S vypovedaním 23 ruských diplomatov, ktorých v stredu oznámila premiérka Mayová, vyjadril predseda labouristov síce súhlas, podľa neho by ale viac pomohlo, keby vláda zasiahla proti ruských oligarchom v Británii a ich majetku.

„Musíme prestať poskytovať servis ruskému kapitalizmu a skorumpovaným miliardárom, ktorí Londýn využívajú na ochranu svojho bohatstva,“ napísal v The Guardian Corbyn.

Vodca britskej opozície sa stal v uplynulých dňoch terčom kritiky z radov vládnych konzervatívcov, ale aj vlastných spolustranníkov. Podľa nich bola jeho reakcia na Skripaľovu kauzu nedostatočná a jeho podpora odvetným opatreniam Británie slabá.

Londýn vo štvrtok podporili Spojené štáty, Francúzsko a Nemecko. V pondelok by mohli Rusko odsúdiť v spoločnom vyhlásení aj ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Veľká Británia #Rusko #Jeremy Corbyn #Sergej Skripaľ