Novinára Šahina Alpaya prepustili v Turecku do domáceho väzenia

Turecké úrady zadržali 74-ročného Alpaya krátko po neúspešnom pokuse o prevrat z júla 2016 a obvinili ho z členstva v teroristickej skupine a pokusu o zvrhnutie vlády.

17.03.2018 14:24
debata

V Turecku prepustili v sobotu z vyšetrovacej väzby do domáceho väzenia známeho novinára Šahina Alpaya obvineného z podpory pokusu o štátny prevrat v roku 2016. Informovala o tom agentúra AP.

Alpaya, ktorý pracoval pre opozičný denník Zaman, prepustili ráno z nápravného zariadenia v Istanbule. Stalo sa tak na základe rozhodnutia ústavného súdu, avšak novinár teraz nesmie opustiť svoj dom.

Turecké úrady zadržali 74-ročného Alpaya krátko po neúspešnom pokuse o prevrat z júla 2016 a obvinili ho z členstva v teroristickej skupine a pokusu o zvrhnutie vlády.

„Som veľmi rád, že sa môžem vrátiť k rodine, ale nemôžem povedať, že som slobodný,“ povedal Alpay pred bránou väznice.

V Turecku je v súčasnosti väznených vyše 150 novinárov a iných pracovníkov médií, čo je jeden z najvyšších počtov na svete.

Mnohí z väznených novinárov sú spájaní s moslimským duchovným Fethullahom Gülenom, ktorého turecká vláda obviňuje z organizácie prevratu, zatiaľ čo v iných prípadoch ide o Kurdov a ľavičiarov kritizujúcich vlá­du.

debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #novinár