Tisícky Kurdov protestovali v Nemecku proti ofenzíve Turecka v Afríne

Demonštrácia v Hannoveri prebiehala v pokojnej atmosfére a došlo na nej len k menším potýčkam medzi protestujúcimi a políciou.

17.03.2018 21:14
debata (7)

Zhruba 11 000 ľudí protestovalo v sobotu v nemeckom Hannoveri proti pokračujúcej ofenzíve tureckých ozbrojených síl v enkláve Afrín na severozápade Sýrie. S odvolaním sa na vyjadrenie miestnej polície o tom informovala agentúra DPA.

Turecké ozbrojené sily a spojenecká Slobodná sýrska armáda (FSA) začali ofenzívu proti Kurdom v enkláve Afrín 20. januára. Ankara ňou otvorila nový front v sedem rokov zúriacej sýrskej občianskej vojne. Svoje útoky ešte zintenzívnila v uplynulom týždni, v dôsledku čoho z oblasti utieklo vyše 200 000 ľudí.

Demonštrácia v Hannoveri prebiehala v pokojnej atmosfére a došlo na nej len k menším potýčkam medzi protestujúcimi a políciou. Podľa DPA boli zadržaní prinajmenšom dvaja ľudia, zatiaľ čo agentúra AP hovorí až o troch zadržaných. Do centra mesta bol už od rána nasadený zvýšený počet hliadkujúcich policajtov a úrady vopred varovali pred možným narušením dopravy.

Menšie demonštrácie Kurdov prebehli v sobotu aj v mestách Kolín nad Rýnom a Wuppertal. Tieto akcie sa zaobišli bez incidentov, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na nemecké médiá.

Proti tureckej ofenzíve v Afríne protestovali nemeckí Kurdi aj v uplynulých týždňoch. V Nemecku žijú približne tri milióny ľudí s tureckým pôvodom, z ktorých mnohí sú Kurdi.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Sýria #protest #Turecko #Kurdi #Afrín