Putin obhájil mandát, volilo ho vyše 55 miliónov Rusov

Ruský vodca Vladimír Putin s prehľadom obhájil mandát. Po sčítaní takmer všetkých volebných lístkov má 76,67 percenta odovzdaných hlasov a volilo ho vyše 55 miliónov Rusov. S odvolaním sa na ústrednú volebnú komisiu o tom informovala agentúra TASS. Volebná komisia anulovala výsledky volieb v piatich okrskoch, kde prešetruje údajné neregulárnosti ako vhadzovanie viacerých lístkov jednou osobou. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na predsedníčku volebnej komisie Ellu Pamfilovovú.

17.03.2018 22:07 , aktualizované: 19.03.2018 10:50
Vladimir Putin, Rusko, voľby, moskva Foto: ,
Vladimír Putin sa prihovoril po svojom jasnom víťazstve ľuďom na námestí v Moskve.
debata (784)

Volebná komisia však tvrdí, že nezaznamenala porušenie volebných pravidiel, ktoré by výsledok hlasovania akokoľvek ovplyvnilo.

Ústredná volebná komisia po sčítaní 99,79 percenta lístkov informovala, že volebná účasť dosiahla 67,4 percenta. To je viac ako v predchádzajúcich prezidentských voľbách, keď prišlo hlasovať 65,25 percenta voličov.

Na druhom mieste sa ďaleko za Putinom umiestnil kandidát komunistov Pavol Grudinin s 11,8 percentami hlasov a na treťom nacionalista Vladimir Žirinovskij, ktorý získal 5,6 percenta hlasov. Na štvrtom mieste skončila kandidátka liberálnej opozície Xenija Sobčaková s 1,6 percentami hlasov. Ďalši uchádzači dostali jedno percento a menej.

Putin má tak zaistený mandát do roku 2024, keď bude mať 71 rokov. Politickú scénu najväčšej krajina sveta ovláda už 18 rokov – štrnásť rokov bol prezidentom a štyri roky predsedom ruskej vlády. Jeho popularita sa udržiavala na stabilne vysokej úrovni, Rusi oceňovali stabilitu krajiny, pripojenie ukrajinského Krymu k Rusku a operácie ruskej armády v Sýrii.

K znovuzvoleniu Putinovi doteraz gratulovali čínsky prezident Si Ťin-pching, bolívijský prezident Evo Morales a venezuelský prezident Nicolás Maduro, informovala agentúra TASS. Si Ťin-pching, ktorý bol sám v sobotu opäť zvolený a po zmene ústavy bude môcť zotrvať vo funkcii aj po vypršaní druhého mandátu, vyzdvihol, že čínsko-ruské vzťahy „sú teraz lepšie ako kedykoľvek predtým“. Moskva a Peking, stáli členovia Bezpečnostnej rady, často zaujímajú rovnakú pozíciu, napríklad ohľadom Sýrie či KĽDR, odlišnú od stanoviska západných krajín, pripomína agentúra AFP.

+8

Ruský prezident Vladimir Putin na mítingu v Moskve poďakoval za podporu a úspešný volebný výsledok, ktorý mu zaručil ďalších šesť rokov v najvyššom kremeľskom úrade. Zhromaždenie v centre metropoly bolo venované výročiu anexie Krymu, vyznelo avšak ako masová oslava Putinovho presvedčivého víťazstva.

Vo veľkej podpore, ktorej sa mu od voličov dostalo, je zrejmé uznanie všetkého, čo bolo vo „veľmi zložitých podmienkach“ v minulosti dosiahnuté, povedal Putin v krátkom prejave. Pusťme sa do veľkej práce v mene Ruska, vyzval prezident nadšený dav svojich priaznivcov. „Ste náš tím a ja som členom vášho tímu. Všetci, ktorí dnes hlasovali, sú členmi nášho všenárodného tímu,“ vyhlásil ruský vodca. „Čaká nás ďalší úspech, musíme udržať jednotu,“ povedal a prítomné strhol ku skandovaniu „Rusko, Rusko“.

Putin skonštatoval, že voliči „ocenili úspechy posledných niekoľkých rokov“.

Najhlasnejší kritik Kremľa Alexej Navaľnyj kandidovať nemohol kvôli podmienečnému odsúdeniu v dvoch súdnych kauzách. Vyzval preto svojich stúpencov na bojkot hlasovania.

Opozícia a mimovládka našli mnoho nezrovnalostí

Pozorovatelia pracujúci pre opozičného lídra Alexeja Navaľného, ktorého úrady nepripustili k voľbám, uviedli, že im bol zamietnutý prístup do mnohých volebných miestností. Najviac nezrovnalostí zaznamenali v Moskve a jej okolí, ako aj v Petrohrade a Baškirskej republike.

Mimovládna organizácia Golos (Hlas) zaznamenala do poludnia SEČ vyše 1800 nezrovnalostí vrátane viacnásobného hlasovania. Najviac je znepokojená informáciami, že zamestnávatelia alebo univerzity vyvíjali nátlak na svojich zamestnancov či študentov, aby nehlasovali v mieste svojho bydliska, ale tam, kde pracujú alebo študujú, aby sa ich účasť vo voľbách dala skontrolovať.

Alexej Navaľnyj bojkotoval voľby

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj oznámil, že bojkotoval prezidentské voľby a vyzval aj ďalších Rusov, aby nasledovali jeho príklad. Štyridsaťjeden­ročnému politickému aktivistovi volebná komisia zamietla možnosť kandidovať v súvislosti s podmienečným odsúdením v kauze Kirovles, ktoré však jeho zástancovia označujú za politicky motivované.
Svojich podporovateľov vyzval, aby nevolili, pretože vo voľbách absentuje skutočná súťaž. „Vo volebný deň by mal každý chcieť povedať ‚Volil som‘, no dnes som tu, aby som oznámil, že som nevolil,“ povedal Navaľnyj vo videu, ktoré zverejnil prostredníctvom YouTube.

Zároveň tiež kritizoval sedem protikandidátov prezidenta Vladimira Putina za to, že neprotestujú proti prípadom viacnásobného hlasovania a ďalším nezrovnalostiam.

Ruská volebná komisia hlásila pokus o hackerský útok

Ruská ústredná volebná komisia počas dňa informovala, že jej webstránka bola počas nedeľných prezidentských volieb terčom neúspešného pokusu o hackerský útok. Podľa predsedníčky komisie Elly Pamfilovej to bol takzvaný DDoS útok, teda distribuované odmietnutie služby, pričom pokus odsledovali naspäť k počítačom v 15 rôznych krajinách. Tie však nešpecifikovala.

Ruské konzuláty na Ukrajine blokovala polícia aj nacionalisti, Rusi nemohli hlasovať

Ukrajinské bezpečnostné zložky aj miestne nacionalistické skupiny počas volieb blokovali vstupy do ruských konzulátov na Ukrajine, informovali ukrajinské médiá. Kyjev tak bránil Rusom žijúcim na ukrajinskom území voliť novú hlavu ruského štátu. Ide o odvetu za to, že ruského prezidenta môžu voliť aj obyvatelia Krymského polostrova, ktorý Rusko v roku 2014 anektovalo.

Pred budovou ruského veľvyslanectva v Kyjeve platili zosilnené bezpečnostné opatrenia. Policajti čiastočne uzavreli aj okolité ulice. Pri policajných zátarasách sa zhromaždila približne stovka ukrajinských aktivistov. Protestujúci držali vlajky rôznych nacionalistických zoskupení vrátane radikálnej organizácie Pravý sektor alebo pravicovej politickej strany Sloboda.

Pred budovou ruského veľvyslanectva v Kyjeve... Foto: Reuters, VALENTYN OGIRENKO
ruské prezidentské voľby Pred budovou ruského veľvyslanectva v Kyjeve platia zosilnené bezpečnostné opatrenia.

Situáciu v ukrajinskej metropole monitorovali okrem príslušníkov polície aj pozorovatelia z osobitnej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Aktivisti boli aj pred konzulátom vo východoukrajinskom Charkove. Pred budovou demonštranti vyvesili transparenty s nápismi ako „Rusko = vojna“ a „Krvavé voľby“. Situácia je podľa polície zatiaľ pokojná.

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakova v piatok oznámil, že polícia bude do budov ruských konzulátov púšťať len príslušníkov diplomatickej mi­sie.

Agentúra Reuters predtým poznamenala, že presný počet ruských občanov, ktorý na Ukrajine zdržiava, nie je známy. Podľa Moskvy porušuje Kyjev svojim postupom svoje medzinárodné záväzky.

Voľby v Rusku sledovalo asi 145-tisíc pozorovateľov, medzi ktorými bolo aj zhruba 1 500 cudzincov a tiež zástupcovia opozičného lídra Alexeja Navaľného, ktorému volebná komisia zamietla kandidatúru.

Vladimir Putin pred odovzdaním svojho hlasu.
Vladimir Putin vhadzuje svoj hlas do urny.
+9Ľudia hlasujú už aj v Moskve.

Anketa: Ako volia opýtaní Rusi?

  • „Jasné, že som hlasovala za Putina. Vie, čo robiť, aby sme žili lepšie,“ povedala lekárka Valentina, ktorá je prezidentovým počínaním spokojná. „Za Putina sa nám žije dobre,“ tvrdí.
  • „Vybral som si Putina, pretože v tejto dobe a za danej medzinárodnej situácie predstavuje jedinú možnosť,“ myslí si 34-ročný inžinier Andrej. „Až keď sa situácia zmení, tak sa objaví voči Putinovi alternatíva, ktorá bude efektívne riadiť tak veľkú krajinu, ako je Rusko,“ verí.
  • Tiež 50-ročná Nataša, pracujúca ako ekonómka, je s terajším prezidentom spokojná a dala to najavo. „To by ma teda tiež zaujímalo,“ odpovedá na otázku, kam sa teda podeli bilióny dolárov z exportu ruského plynu a ropy za roky Putinovej vlády, keď napríklad medzi Moskvou a Petrohradom stále nestojí poriadna diaľnica. „Všetko ale prekonáme. Hlavné je, že máme cieľ,“ dodáva.
  • Postarší pár, odpočívajúci na lavičke, sa rozchádza v názore: Alexandra (55, v domácnosti) podporila kandidáta komunistov Pavla Grudinina, pretože zodpovedá jej svetovému názoru. Vladimir (70, vysokoškolský pedagóg) volil Putina. „Povzniesol krajinu. Rusko sa od 90. rokov stalo oveľa silnejšie. Ideme vpred, napriek všetkým prekážkam,“ hovorí a ako mnoho iných Rusov oceňuje, že po chaose po rozpade Sovietskeho zväzu priniesol terajší prezident krajine vytúženú stabilitu. „Samozrejme, veľa vecí sa ešte musí zlepšiť,“ pripúšťa.
  • „Ľudia sa pletú, keď si myslia, že ich hlas nič nezmôže. Treba prispieť, hoci aj malým dielom,“ myslí si 55-ročný podnikateľ Loma Kasajev a hrdo dodáva, že dnes odvolila celá jeho sedemčlenná rodina. Samozrejme hlasovali za Putina. „Nikto iný nedokáže spravovať sedminu planéty. A (nemeckú kancelárku Angelu) Merkelovú tiež už zvolili štyrikrát a nikto jej to nevyčíta,“ zdôraznil.
  • „V dnešnom Rusku sú nedostatky, napríklad vysoké dane a nízke dôchodky, aj vzťah štátu k malému podnikaniu. Ale sú aj klady: stavia sa veľa a rýchlo, všetko papierovanie možno ľahko vybaviť, sú zotavovne pre deti i podpora materstva. Je stabilita,“ vypočítava 50-ročná Kajsa, pracujúca v kultúre. Ale koho z ôsmich kandidátov volila, prezradiť nechce.
  • „K voľbám nejdem. Nejdem preto, že by som bol lenivý, ale jednoducho to nemá význam. Pokladám tieto voľby za nepravé. Nechcem povedať, že sú fingované, ale je urobené všetko pre to, aby výsledok bol vopred daný. Nechcem v tom účinkovať, a preto nejdem,“ povedal novinár Vladimir, pracujúci ako športový komentátor. „Ak voľby dopadnú tak, ako majú – a ony tak dopadnú – tak si môžeme byť istí, že sa počas najbližších šiestich rokov nič nezmení. Môže to byť len horšie. Vekom sa ľudia nestávajú lepšími, ale naopak. Nič svetoborné čakať nemôžeme,“ dodal na adresu režimu.
  • V Moskve nie sú podobné názory výnimkou. „Nie, voliť nepôjdem, ani neviem o nikom v mojej rodine, kto by išiel,“ hovorí mladá mamička sprevádzaná osemročným chlapcom; ten tvrdí, že on by teda k voľbám rád šiel.

111 miliónov voličov

K volebným urnám mohlo pristúpiť približne 111 miliónov voličov vrátane zhruba 1,9 milióna Rusov žijúcich v zahraničí. Vybrať si mohli spomedzi ôsmich kandidátov, jasným favoritom je však Vladimir Putin. V prípade víťazstva zostane vo funkcii ďalších šesť rokov, teda do roku 2024.

Starosta štvrtého najväčšieho mesta Jekaterinburg Jevgenij Rojzman nedávno uviedol, že miestni predstavitelia dostali príkazy z vyšších miest, aby zaistili volebnú účasť nad 60 percent. Aktivisti v tejto súvislosti zaznamenali v posledných dňoch prípady nátlaku zo strany zamestnávateľov, ktorí chcú svojich zamestnancov dostať k volebným urnám.

© Autorské práva vyhradené

784 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #ruské prezidentské voľby