Únia rokuje s východoeurópskymi štátmi povýšenecky, myslí si Seehofer

"Ak budeme vyjednávať trpezlivo, väčšina krajín to podporí," povedal.

18.03.2018 08:57
Horst Seehofer Foto:
Horst Seehofer
debata (49)

Nový nemecký minister vnútra Horst Seehofer obvinil Európsku úniu, že pri rokovaní s východoeurópskymi krajinami o prerozdeľovaní migrantov zaberá povýšenecký postoj. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na rozhovor Seehofera s novinami Die Welt am Sonntag.

Predseda konzervatívnej Kresťansko únie (CSU) Seehofer sa snaží ukázať, že jeho strana má nekompromisný postoj v otázkach migrácie. Už skôr uviedol, že chce usilovať napríklad o rýchlejšie deportácie neúspešných žiadateľov o azyl, predovšetkým tých, ktorí spáchali trestný čin alebo sú považovaní za nebezpečných.

V najnovšom rozhovore bývalý bavorský premiér Seehofer vyzval na predĺženie kontrol na nemeckých hraniciach, kým Európska únia nebude schopná ochrániť svoje vonkajšie hranice. A EÚ tiež kritizoval za „moralizujúci“ tón, ktorým hovorí s východoeurópskymi krajinami, ktoré odmietajú prijímať žiadateľov o azyl na základe kvót na prerozdeľovanie migrantov.

„Takýto prístup je kontraproduktívny. Každá krajina má svoju hrdosť,“ podotkol predseda CSU, ktorá je sesterskou stranou Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) kancelárky Angely Merkelovej. „Európska únia je často povýšenecká. Musíme vložiť viac energie do dialógu o rozdeľovaní utečencov. Ak budeme vyjednávať trpezlivo, väčšina krajín to podporí,“ povedal.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Nemecko #Horst Seehofer