Prechodné obdobie po odchode Británie z EÚ sa skončí na konci roku 2020

Prechodné obdobie po odchode Británie z Európskej únie sa skončí 31. decembra 2020. Potvrdil to v pondelok hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier. Spojené kráľovstvo vystúpi z EÚ 29. marca 2019.

19.03.2018 13:26 , aktualizované: 14:50
debata

Máme dohodu, týmito slovami označil Barnier bruselské rokovania zamerané na pobrexitové prechodné obdobie. Britský minister pre brexit David Davis ukončené rokovania s Barnierom označil za „významný krok“ pre uzavretie konečnej dohody.

Barnier pred novinármi ocenil, že v súvislosti s pripravovanou dohodou o riadenom vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ sa podarilo dohodnúť sa s britskou stranou na podmienkach takmer dvojročného prechodného obdobia (apríl 2019 – december 2020). Prechodné obdobie, o ktoré požiadala britská strana, má za cieľ poskytnúť spoločnostiam a občanom zo Spojeného kráľovstva a krajín EÚ právnu istotu a dostatok času na zavedenie opatrení, ktoré sa prispôsobia nastávajúcej situácii a zmiernia „šok“ z brexitu.

Dohoda medzi Londýnom a Bruselom predpokladá zachovanie v platnosti všetkých pravidiel EÚ v Británii až do konca roka 2020.

„Prechodné obdobie požadované Spojeným kráľovstvom bude veľmi užitočným obdobím pre administratívu a podniky Spojeného kráľovstva, aby sa pripravili na budúcnosť,“ opísal situáciu Barnier.

Davis dodal, že obe strany súhlasili s vytvorením tzv. „spoločného výboru“ na riešenie akýchkoľvek sporov, ktoré vzniknú počas prechodného obdobia.

Pondelňajšiu dohodu o prechodnom období by mali koncom tohto týždňa schváliť hlavy vlád a štátov na summite EÚ v Bruseli (22.-23.3).

Pokrok v rokovaniach o brexite priniesol posilnenie britskej libry

Pokrok v rokovaniach o brexite priniesol prudké posilnenie britskej libry. Podľa menového stratéga Saxo Bank Johna Hardyho tomu napovedá aktuálne dianie na finančných trhoch po oznámení Európskej komisie (EK), že zástupcovia Európskej únie (EÚ) a Veľkej Británie konečne pokročili v dohode o vystúpení z Únie.

„Vyjednávač Únie Michel Barnier sa na margo rokovaní na následnej tlačovej konferencii vyjadroval oveľa optimistickejšie ako v minulosti. Povedal, že obe strany sa dohodli na väčšine bodov dohody, aj keď stále ešte nie o všetkých,“ priblížil Hardy s tým, že dôležitá je dohoda v problematickej otázke írskej hranice.

Menový pár libra/dolár (GBP/USD) podľa menového stratéga vyskočil nad 1,400 a libra posilnila aj voči euru. „Pár EUR/GBP spadol pod 0,8755. V prospech britskej libry sa budú trhy pravdepodobne vyvíjať i v najbližšej budúcnosti,“ predpokladá Hardy. Zároveň však dodáva, že netreba zabúdať na očakávané zasadnutie britskej centrálnej banky Bank of England (BoE) vo štvrtok (22. 3.).

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit #prechodné obdobie