Prokuratúra Južnej Kórey požiadala o zatykač na exprezidenta Mjong-baka

Bývalý prezident čelí obvineniam z korupcie či sprenevery.

19.03.2018 13:28
debata (7)

Juhokórejská prokuratúra požiadala súd o vydanie zatykača na bývalého prezidenta I Mjong-baka, ktorý čelí obvineniam z korupcie, sprenevery a ďalších trestných činov. Informuje o tom agentúra AP s odvolaním sa na tamojších predstaviteľov. Podľa miestnych médií súd o zatykači rozhodne najskôr do stredy večera.

Prokurátori obviňujú bývalého konzervatívneho prezidenta z brania úplatkov od tajnej služby, podnikateľských skupín a bývalého poslanca v celkovej hodnote 11 miliárd juhokórejských wonov. Okrem toho tiež tvrdia, že využil výrobcu automobilových súčiastok na vytvorenie nelegálnych fondov v hodnote 30 miliárd juhokórejských wonov. Podľa I Mjong-baka, ktorý bol prezidentom v rokoch 2008 – 2013, sú obvinenia politickou pomstou liberálnej vlády súčasnej hlavy štátu Mun Če-ina. Exprezident sa pritom odvolal na samovraždu svojho predchodcu Ro Mu-hjona, ktorý sa pripravil o život v roku 2009 počas vyšetrovania jeho rodiny v prípade korupcie. Mun Če-in bol Roov personálny šéf a vtedy označil jeho vyšetrovanie zo strany vlády za politicky motivované.

I Mjong-bak je ďalším juhokórejským prezidentom, ktorý je zapletený v škandále alebo ďalších problémoch. Jeho nástupkyňu Pak Kun-hje zosadili z funkcie a poslali za mreže pre ďalší korupčný škandál. Prokurátori chcú pre exprezidentku, ktorá čelí obvineniam z úplatkárstva, zneužitia právomocí a ďalších zločinov, 30-ročný trest odňatia slobody.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Južná Kórea #zatykač #Mjong-bak