OBSE: Voľby v Rusku boli dobre pripravené, neboli podmienky pre konkurenčný boj

OBSE chápe, že vzťahy medzi Ruskom a Ukrajinou sú komplikované, ale zdôraznila, že "základné práva občanov by sa nemali stávať rukojemníkom medzištátnych konfliktov".

19.03.2018 14:54
ruské prezidentské voľby Foto: ,
Voliť v prezidentských voľbách v Rusku prišli aj príslušníci armády.
debata (8)

Misia pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) konštatovala, že prezidentské voľby v Rusku boli zorganizované efektívne, ale potláčanie radu slobôd obmedzilo možnosti pre konkurenčný boj v nich.

Vyplýva to zo spoločného vyhlásenia pozorovateľskej misie Úradu pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR) pôsobiaceho v rámci Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a Parlamentného zhromaždenia OBSE. Vyhlásenie v pondelok v Moskve zverejnil osobitný koordinátor OBSE Michael Georg Link.

Voľby prezidenta Ruskej federácie z 18. marca sa konali v nadmerne riadenom právnom a politickom prostredí a boli sprevádzané pravidelným potláčaním kritiky, uvádza sa vo vyhlásení. Konštatuje sa v ňom však aj to, že Ústredná volebná komisia uskutočnila voľby efektívne a transparentne. „Obmedzenie základných slobôd – práva na zhromažďovanie, či slobodu slova – zúžilo priestor pre politickú interakciu a viedlo k nedostatočnej úrovni skutočnej súťaže (vo voľbách),“ dodal Link.

Podľa agentúry TASS sa pozorovatelia OBSE vyjadrili aj k obmedzeniu práv ruských občanov na Ukrajine, kde v nedeľu nemohli využiť svoje ústavné právo a hlasovať vo voľbách prezidenta Ruskej federácie.

Volebné práva občanov by nemali byť obmedzované kvôli medzištátnym konfliktom, ako sa to stalo na Ukrajine 18. marca počas prezidentských volieb v Rusku, uviedla v pondelok v Moskve Marietta Tideiová.

Dodala, že chápe, že vzťahy medzi Ruskom a Ukrajinou sú komplikované, ale zdôraznila, že „základné práva občanov by sa nemali stávať rukojemníkom medzištátnych konfliktov“.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #OBSE #ruské prezidentské voľby