Nemecká vláda Schrödera na protiruský sankčný zoznam nedá

Podľa šéfa ukrajinskej diplomacie je Schröder"celosvetovo najvýznamnejším Putinovým lobistom". Hovorca nemeckej vlády však úvahy o jeho zaradení na sankčný zoznam odmietol.

19.03.2018 15:27
Schröder Foto:
Gerhard Schröder
debata (2)
  • Nemecká vláda v pondelok odmietla úvahy, že na zozname osôb a inštitúcií napojených na ruské vedenie, proti ktorým vyhlásili krajiny Európskej únie sankcie, by mal byť aj bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder. Túto myšlienku oživilo cez víkend viacero vplyvných svetových médií, podľa ktorých by bolo zaradenie Schrödera na zoznam úplne logické, keďže je jednou z najvplyvnejších osôb, ktorá v Európe presadzuje záujmy Ruska a jeho priemyslu.

Schröder sa v roku 2005, krátko po tom, čo skončil vo funkcii nemeckého kancelára, začal angažovať v projekte plynovodu Nord Stream vedúceho z Ruska do Nemecka a v minulom roku sa stal šéfom ruského ropného gigantu Rosnefť.

Ako prvý položil otázku, prečo nie je Schröder medzi osobami a inštitúciami, na ktoré platia sankcie, článok v sobotňajšom vydaní amerického denníka Wall Street Journal. Témy sa následne v pondelok chopil nemecký denník Bild. Ten okrem iného citoval ukrajinského ministra zahraničných vecí Pavla Klimkina, podľa ktorého je práve Schröder „celosvetovo najvýznamnejším Putinovým lobistom“.

Nápad, že by sa mali Schrödera týkať sankcie, však v pondelok odmietol hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert. „Nemecká vláda ani kancelárka nevidia dôvod zvažovať takéto záležitosti,“ povedal hovorca.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #Vladimir Putin #Gerhard Schröder