Taliansko zhabalo španielsku loď, ktorá na mori zachránila migrantov

Spomínaná loď zakotvila v sobotu v sicílskom prístave Pozzallo s 216 ľuďmi na palube.

19.03.2018 15:31
debata (9)

Talianska prokuratúra zhabala loď španielskej mimovládnej organizácie Proactiva Open Arms po tom, ako táto organizácia odmietla odovzdať líbyjským orgánom migrantov zachránených na mori. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

Spomínaná loď zakotvila v sobotu v sicílskom prístave Pozzallo s 216 ľuďmi na palube. V nedeľu oblastný prokurátor Carmelo Zuccaro nariadil jej zhabanie.

Kapitána lode a dvoch ďalších členov uvedenej organizácie začali v súvislosti s týmto prípadom vyšetrovať, uviedli talianska tlačová agentúra ANSA a ďalšie tamojšie médiá.

Šéf organizácie Proactiva Open Arms Oscar Camps na Twitteri napísal, že talianske úrady obviňujú jej členov, že tvoria „zločinecké zoskupenie“, a tiež z „napomáhania nelegálnej migrácii“. Podľa organizácie začali talianske úrady vyšetrovanie pre to, že odmietli líbyjskej pobrežnej stráži odovzdať „ženy a deti“, ktoré sa nachádzali na palube záchrannej lode.

V piatok Proactiva Open Arms uviedla, že v medzinárodných vodách narazila na líbyjskú pobrežnú stráž, ktorá pohrozila, že pokiaľ jej posádka lode neodovzdá ženy a deti, bude na ňu „strieľať“.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Španielsko #migranti