Švédsko odsúdilo ruské prezidentské voľby ako zmanipulované

"Je veľmi závažné, že opozícia nemôže naplno fungovať a že médiá sú kontrolované spôsobom, akým sú. To bolo očividné v tejto predvolebnej kampani," povedala šéfka švédskej diplomacie.

19.03.2018 16:36
ministri zahraničných vecí, Margot... Foto: ,
Švédska ministerka zahraničných vecí Margot Wallströmová sa rozpráva s belgickým ministrom zahraničia Didierom Reyndersom, francúzskym ministrom Laurentom Fabiusom, dánskym Martinom Lidegaardom, talianskym Paolom Gentilonim, rumunským Bogdanom Aurescom a maltským Georgom Vellom.
debata (201)

Švédska ministerka zahraničných vecí Margot Wallströmová odsúdila v pondelok ruské prezidentské voľby ako zmanipulované v prospech súčasnej hlavy štátu Vladimira Putina.

„Povedala som to už predtým, že to boli mnohými spôsobmi zmanipulované voľby a očakávaný výsledok,“ uviedla Wallströmová novinárom v Bruseli podľa agentúry DPA.

„Je veľmi závažné, že opozícia nemôže naplno fungovať a že médiá sú kontrolované spôsobom, akým sú. To bolo očividné v tejto predvolebnej kampani,“ dodala šéfka švédskej diplomacie. Misia pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v pondelok konštatovala, že prezidentské voľby v Rusku boli zorganizované efektívne, ale potláčanie radu slobôd obmedzilo možnosti pre konkurenčný boj v nich.

Za Putinom (76,67 percenta hlasov) skončil podľa konečných výsledkov prezidentských volieb Pavel Grudinin (11,78 percenta) a tretiu priečku obsadil Vladimir Žirinovskij (5,66 percenta). Xenija Sobčaková sa umiestnila na štvrtom mieste so ziskom 1,68 percenta hlasov.

201 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Švédsko #Vladimir Putin #ruské prezidentské voľby #Margot Wallströmová