Po Afríne chce Erdogan zaútočiť na Kurdov v Manbídži, Kobani a dokonca aj v Iraku

tokom na Manbídž sa Turecko vyhráža už dlhšie, útok na Kobani je však v oficiálnych tureckých plánoch novinka. Erdogan v pondelok pohrozil aj útokom na iracký región Sindžár.

19.03.2018 16:59
Erdogan Foto: ,
Prezident Turecka Recep Tayyip Erdogan.
debata (21)

Po ohlásení víťazstva nad kurdskými milíciami v sýrskom meste Afrín a jeho okolí Turecko avizuje, že zaútočí na Kurdov aj v ďalších sýrskych mestách a dokonca aj v Iraku. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok v Ankare vyhlásil, že chce okrem iného zaútočiť aj na sýrske väčšinovo kurdské mestá Manbídž a Kobani. Útokom na Manbídž sa Turecko vyhráža už niekoľko týždňov, zatiaľ čo Kobani je v oficiálnych tureckých vojenských plánoch novinka.

Podľa Erdogana dokonca existujú už aj plány na útok na kurdskú menšinu v Iraku, konkrétne v regióne Sindžár. „Niektorú noc možno náhle vstúpime do Sindžáru,“ povedal v pondelok Erdogan. Sýria proti tureckým útokom na svojom území protestuje len veľmi mierne, Irak sa zatiaľ k Erdoganovým pondelňajším výrokom nevyjadril. Aj zahraničie vrátane Spojených štátov sa zatiaľ zmohlo len na niekoľko diplomatických vyhlásení vyzývajúcich Turecko na pokoj zbraní.

Spojené štáty pritom doteraz označovali Kurdov za svojich najvernejších spojencov v regióne. Otázka je, ako sa Američania zachovajú, keď Turecko naozaj začne útočiť napríklad na Manbídž alebo Kobani, teda na územia, kde sú fyzicky prítomné aj americké jednotky.

Erdoganov režim označuje svoje vojenské ťaženie proti Kurdom za protiteroristickú operáciu, v skutočnosti však útočí proti celému kurdskému etniku doma aj v zahraničí. Za teroristov Erdogan neoznačuje len skutočných kurdských povstalcov, ale Kurdov ako takých a tiež každého, kto nesúhlasí s jeho protikurdským ťažením.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #Recep Tayyip Erdogan #Afrín