Cynthia Nixonová zo Sexu v meste chce byť guvernérkou štátu New York

Americká herečka Cynthia Nixonová, jedna z hviezd seriálu Sex v meste, sa chce uchádzať o guvernérske kreslo štátu New York.

19.03.2018 20:27
debata (1)

V pondelok na twitteri oznámila, že sa v demokratických „primárkach“, z ktorých vzíde oficiálny stranícky kandidát, postaví terajšiemu guvernérovi Andrewovi Cuomovi. Cuomo chce v novembrových voľbách získať tretí guvernérsky mandát.

„Milujem New York a dnes oznamujem svoju kandidatúru na guvernérku,“ napísala Nixonová na twitteri. Päťdesiatjedenročná herečka, ktorá sa dlhodobo angažuje vo verejných občianskych aktivitách, v minulosti uvádzala, že o možnej kandidatúre uvažovala, oficiálne ju ale potvrdila až v pondelok.

Trojnásobná matka Nixonová, ktorá sa otvorene hlási k homosexualite, v nedávnych prejavoch opakovane vyzývala demokratov, aby sa namiesto politickej stratégie strany stojace proti republikánskemu prezidentovi Donaldovi Trumpovi dôrazne zamerali na svoju liberálnu identitu. Nixonovú vnímajú v USA ako spojenca newyorského starostu Billa de Blasioa, ktorý sa s Cuomom v mnohých názoroch rozchádza.

Demokrati podobne ako republikáni najskôr v straníckom hlasovaní vyberú kandidáta na guvernéra, ktorého potom do novembrových volieb postavia. U demokratov záujem okrem súčasného guvernéra a Nixonovej vyjadril tiež Terry Gipson, bývalý člen Senátu štátu New York.

Prieskumy verejnej mienky v straníckych voľbách jasne favorizujú guvernéra, podľa inštitútu Siena Research by Cuomo získal 60 percent hlasov a Nixonová 19 percent.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #New York #Cynthia Nixon #guvernér