Donald Trump chce zaviesť trest smrti pre drogových priekupníkov

Americký prezident Donald Trump chce v rámci dlho avizovaného pritvrdenia v boji s drogovou epidémiou zaviesť trest smrti pre priekupníkov. Oznámil to počas cesty do štátu New Hampshire, ktorý sa s nárastom úmrtí spôsobených opiátmi vyrovnáva veľmi ťažko. Okrem návrhu, ktorý má iba neveľkú podporu zákonodarcov a vyvolal kritiku expertov, chce Trump tiež znížiť počet opiátov viazaných na lekársky predpis.

19.03.2018 22:42
debata (6)

„Tvrdosť je vec, ktorej sa (díler) bojí najviac,“ zdôvodňoval podľa agentúry AP Trump plánované zavedenie absolútneho trestu pre dílerov ako odradzujúci prostriedok. Prezident, ktorý sa netají obdivom k autoritatívnym vládcom, si za svoje slová vyslúžil potlesk od svojich priaznivcov, zatiaľ čo kritici ho prirovnávali k filipínskému prezidentovi Rodrigovi Dutertemu, ktorý schvaľuje zabíjanie drogových dílerov bez súdov.

Detaily plánu Biely dom nezverejnil a odkázal na ministerstvo spravodlivosti. Minister Jeff Sessions návrh podporil, k podrobnostiam však oznámil iba to, že štát sa bude usilovať o trest smrti za drogové zločiny „keď to bude vhodné“.

Prijatie zákona zavádzajúceho absolútny trest pre dílerov je podľa komentátorov málo pravdepodobné, pretože zákonodarcovia sa k tomuto návrhu stavajú skôr skepticky.

Kritici z radov lekárskych expertov či terénnych pracovníkov tvrdia, že zavedenie trestu smrti by nemalo na pokles počtu úmrtí v dôsledku opiátovej závislosti veľký účinok.

„Nemyslím, že by trest smrti pre drogových dílerov príliš pomohol,“ povedal agentúre Reuters expert na verejné zdravie z Chicagskej univerzity Harold Polack, podľa ktorého nebola žiadna spojitosť medzi trestom smrti a poklesom drogovej zločinnosti preukázaná.

V roku 2016 zomrelo na predávkovanie 64 000 ľudí

Trump by sa podľa neho aj ďalších expertov mal skôr zamerať na rozšírenie zdravotníckej pomoci pre drogovo závislých.

Prezident chce zamerať svoju snahu aj týmto smerom a chce s Kongresom vyjednať ohľadom uvoľnenia šiestich miliárd dolárov v nasledujúcich dvoch rokoch na boj s opiátovou epidémiou. V rámci uverejneného plánu chce napríklad o tretinu znížiť počet lekárskych predpisov, na základe ktorých si Američania zaobstarávajú opiáty.

Počet ľudí zomierajúcich na predávkovanie drogami a liekmi v posledných rokoch rastie, v roku 2016 takto zomrelo 64 000 ľudí. Trump vlani v októbri vyhlásil drogovú epidémiu za celoštátnu hrozbu zdravie Američanov, čím uľahčil prístup závislých na liečbu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #trest smrti #drogový díler #Donald Trump #New Hampshire