V USA zadržali brata strelca z floridskej školy

Americké úrady v pondelok zadržali brata strelca z floridskej školy Nikolasa Cruza, ktorý tam 14. februára zabil 17 ľudí. Stalo sa tak po tom, čo sa aj napriek varovaniam pohyboval po jej areáli.

20.03.2018 07:59
Florida, strelec, Nikolas Cruz, súd Foto: ,
Nikolas Cruz na súde.
debata

Osemnásťročného Zacharyho Cruza zatkli v areáli Marjory Stoneman Douglas High School a obvinili ho z nepovoleného vstupu na jej pozemky, uvádza sa v hlásení kancelárie šerifa okresu Broward.

Mladíka zaznamenala bezpečnostná kamera a na videu možno vidieť ako po areáli školy jazdí na skateboarde, aj napriek tomu, že ho predstavitelia školy predtým varovali, aby sa k nej nepribližoval. Cruz pri zatknutí podľa spomínaného hlásenia povedal, že do školy prišiel, aby „sa zamyslel nad streľbou“ a aby to mohol prijať. Kancelária šerifa v hlásení okrem toho uvádza, že sa tínedžer do školy dostal „cez všetky zamknuté dvere a brány“.

Spomínaného strelca Nikolasa Cruza začiatkom marca v súvislosti so streľbou obvinili z vraždy prvého stupňa v 17 bodoch obžaloby, čo by v prípade uznania viny mohlo viesť k trestu smrti. Agentúra Associated Press v nedeľu informovala, že podľa niektorých dokumentov úrady odporúčali v septembri 2016, aby sa Cruz podrobil psychiatrickému vyšetreniu, ale to sa nikdy nezrealizovalo. V prípade, že by sa tak stalo, pre mladíka by bolo náročnejšie alebo až nemožné legálne si zaobstarať poloautomatickú pušku AR-15, ktorou v škole pálil do ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nikolas Cruz #strelec z floridskej školy