Šéfka nórskej spravodlivosti sa vzdala svojho úradu pre príspevok na Facebooku

Nórska ministerka spravodlivosti Sylvi Listhaug v utorok rezignovala na svoju funkciu.

20.03.2018 11:15
Sylvi Listhaug Foto:
Odchádzajúca nórska ministerka spravodlivosti Sylvi Listhaug na fotke z marca 2016,
debata (13)

Stalo sa tak po tom, čo 9. marca na sociálnej sieti Facebook zverejnila kontroverzný príspevok, v ktorom tvrdila, že opozičnú Stranu práce viac zaujíma ochrana práv teroristov ako ochrana Nórov.

Ten bol reakciou na odmietavý postoj Strany práce k návrhu zákona, ktorý by umožnil vláde zbaviť teroristov alebo ľudí podozrivých z terorizmu vycestovaných v zahraničí ich nórskeho občianstva.

Jej tvrdenie sa stretlo s pobúrením, keďže Nóri majú ešte stále v pamäti teroristický útok Andersa Behringa Breivika z júla 2011. Breivik vtedy spustil paľbu v letnom tábore mládežníckeho krídla spomínanej Strany práce na ostrove Utöya a zabil pri tom 69 ľudí, prevažne tínedžerov. Listhaug neskôr svoj príspevok stiahla a ospravedlnila sa zaň

Rezignácia Listhaug, ktorá je členkou protiimigračnej Strany pokroku, uvoľnila nátlak opozície na premiérku Ernu Solberg, ktorá ministerku verejne podporila. Opoziční poslanci chceli v utorok popoludní hlasovať o vyslovení nedôvery ministerke, čo by donútilo Solberg buď Listhaug prepustiť alebo rozpustiť súčasnú menšinovú pravicovú vládu.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Politika #facebook #Nórsko #rezignácia