Rusko zvoláva veľvyslancov v Moskve - kvôli kauze Skripaľ

Ruské ministerstvo zahraničia pozvalo na stredu všetkých veľvyslancov akreditovaných v Moskve na schôdzku s vedením a expertmi úradu kvôli prípadu otravy ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa.

20.03.2018 17:54
debata (22)

Oznámila to v utorok hovorkyňa ministerstva Marija Zacharovová. Skripaľ bol začiatkom marca otrávený armádnym jedom novičok v Salisbury na juhu Anglicka.

Na schôdzke sa na ruskej strane zúčastnia vedúci predstavitelia ministerstva a experti odboru, ktorí majú na starosti nešírenie a kontrolu zbraní, uviedla hovorkyňa.

„Základnou témou bude situácia okolo vyhlásenia Británie o útoku jedovatými látkami na jej území,“ konštatovala.

Moskva podľa Zacharovovej chce prezentovať vlastný názor na incident so Škripaľom a bude chcieť poznať odpoveď na otázky, ktoré má ruská strana.

Prípad otravy ruského agenta, ktorý vyzradil britskej tajnej službe MI6 desiatky ruských agentov v západnej Európe, bol už v minulých dňoch predmetom tvrdých diplomatických sporov. Ruské ministerstvo zahraničia obvinilo Českú republiku, Slovensko, Švédsko, Britániu a USA, že toxická látka použitá v Salisbury môže pochádzať z ich laboratórií.

Česko, Slovensko a Švédsko obvinenia dôrazne odmietli, v Štokholme v utorok tvrdenie Moskvy vysvetľoval ruský veľvyslanec. To isté očakáva aj česká diplomacia od ruského ambasádora Alexandra Zmejevského, ktorý je na pražské ministerstvo zahraničia pozvaný v stredu.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #otrava #veľvyslanci #ruské ministerstvo zahraničia