Kim Čong-un zagratuloval Putinovi k volebnému víťazstvu

Severokórejský vodca Kim Čong-un zagratuloval ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi k zvoleniu na ďalšie šesťročné funkčné obdobie v najvyššom štátnom úrade. Informovala o tom v utorok agentúra TASS s odvolaním sa na severokórejskú štátnu tlačovú agentúru KCNA.

20.03.2018 18:47
debata (2)

„Kim Čong-un tlmočil svoje srdečné gratulácie ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi k jeho presvedčivému víťazstvu v prezidentských voľbách,“ uviedlo zmienené severokórejské médium. „Vaše znovuzvolenie za prezidenta je prejavom veľkej podpory a dôvery ľudu,“ citovala KCNA Kim Čong-una.

Kim podľa správy vyjadril presvedčenie, že priateľstvo a spolupráca medzi oboma krajinami sa bude v záujme oboch strán ďalej posilňovať.

Putinovi medzitým zagratulovali aj americký prezident Donald Trump či predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. „Chcem vyjadriť svoju gratuláciu k Vášmu opätovnému zvoleniu za prezidenta Ruskej federácie,“ uviedol Juncker v liste. Zároveň poprial Putinovi „veľa úspechov“ pri výkone svojich povinností.

„Vždy som tvrdil, že pozitívne vzťahy medzi EÚ a Ruskom sú pre bezpečnosť nášho svetadielu kľúčové. Naším spoločným cieľom by malo byť obnovenie kooperatívneho paneurópskeho bezpečnostného poriadku. Dúfam preto, že svoj štvrtý mandát využijete na presadzovanie tohto cieľa. Toto úsilie vždy podporím,“ uviedol Juncker.

Voľby sa konali v nedeľu. Podľa predbežných výsledkov Putin získal takmer 77 percent hlasov.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vyhlásil, že „Putin stále prijíma gratulácie od svojich zahraničných náprotivkov“ vrátane lídrov Nemecka, Francúzska, Španielska, Talianska, Japonska, Indie, Číny, Turecka, Azerbajdžanu, Arménska, Bieloruska, Bulharska, Saudskej Arábie, Venezuely, Kirgizska, Kazachstanu, Kuby, Maroka, Moldavska, Turkménska, Malajzie, Tadžikistanu, Uzbekistanu, Maďarska a ďalších krajín.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Rusko #KĽDR #víťazstvo #Kim Čong-un #Vladimir Putin #gratulácia