Počet obetí útoku na trhovisko v Damasku sa zvýšil na 44

Väčšina z obetí sú ženy a deti. Ide o jeden z najhorších útokov na sýrsku metropolu od začiatku sýrskej občianskej vojny.

20.03.2018 21:20 , aktualizované: 21.03.2018 15:33
debata (31)
Pri utorňajšom mínometnom útoku na sýrsku metropolu Damask, za ktorým stáli podľa sýrskych štátnych médií protivládni povstalci, zahynulo až 44 ľudí, pričom väčšinou šlo o ženy a deti. Ďalších 35 osôb bolo hospitalizovaných so zraneniami, šiesti z nich sú na jednotke intenzívnej starostlivosti. S odvolaním sa na riaditeľa miestnej nemocnice Muhammada Hajtáma al-Husajního o tom v stredu informovala sýrska štátna televízia al-Ichbaríja. Podľa agentúry Associated Press ide o jeden z najhorších útokov na sýrsku metropolu od začiatku sýrskej občianskej vojny, ktorá trvá už šesť rokov. Utorňajší útok zasiahol trhovisko v prímestskej časti Damasku Kaškol, pričom streľba pochádzala z oblasti Východnej Ghúty, ktorú ovládajú povstalci. Raketové útoky na Damask z tohto územia sú časté, no ich následky sú väčšinou oveľa menšie. Na Východnú Ghútu už niekoľko týždňov po zemi aj zo vzduchu útočia vojská sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada podporované ruskou armádou. Rusko-sýrske útoky si tu vyžiadali už stovky obetí, ďalšie desaťtisíce ľudí pred nimi z tejto oblasti ušli.

V utorok prišla z Damasku správa, že časť sýrskej metropoly sa podarilo obsadiť teroristickej skupine Islamský štát. Ak by sa tieto informácie potvrdili, šlo by o prekvapivý vývoj, keďže Islamský štát už stratil takmer všetky svoje územia v Iraku aj v Sýrii, pričom podľa pozorovateľov bolo toto hnutie už na ústupe a očakával sa od neho skôr prechod k taktike teroristických útokov a nie obsadzovanie nových území.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #obete #Sýria #Damask