Veliteľstvo NATO pre rýchle presuny vznikne v juhonemeckom Ulme

Nové veliteľstvo NATO pre rýchle presuny jednotiek a vojenského materiálu vznikne v meste Ulm na juhu Nemecka. S odvolaním sa na nemecké ministerstvo obrany o tom informovala agentúra DPA. Podľa nej chystá NATO posilňovanie svojich štruktúr, pretože považuje politiku Ruska za agresívnu.

21.03.2018 06:58
vojaci, USA, NATO, armáda Foto:
Vojaci USA na jednom z cvičení, ktoré organizovalo NATO. Ilustračná snímka.
debata (14)

Oficiálne rozhodnutie o výbere mesta Ulm sa očakáva na júnovom stretnutí aliančných ministrov obrany. Nemecko pre umiestnenie veliteľstva zvažovalo aj lokality v blízkosti Bonnu a Kolína nad Rýnom, kde sa nachádzajú niektoré významné orgány bundeswehru.

Voľba však padla na Ulm, pretože tam už sídli Mnohonárodné spoločné veliteľstvo, ktoré môže v krízach poslúžiť pre účely NATO, EÚ i OSN. Ulm teda ponúka synergické efekty, povedal podľa agentúry Reuters štátny tajomník ministerstva obrany Peter Tauber.

Nové veliteľstvo má v prípade konfliktu urýchliť presuny vojakov v Európe. Súčasne sa plánuje vybudovanie ďalšieho centra v Spojených štátoch. Jeho úlohou bude zabezpečovať otvorené a bezpečné komunikačné línie a dopravné trasy medzi Severnou Amerikou a Európou. Obe strediská by podľa aliancie mohli priniesť stovky nových služobných miest.

NATO svoje štruktúry v uplynulých desaťročiach – v dobe uvoľňovania napätia – výrazne zredukovalo. Po konci studenej vojny mala aliancia na desiatkach veliteľstvách vyše 22 000 vojakov, teraz na zvyšných siedmich pracuje asi 7 000 ľudí. NATO sa v minulých rokoch sústredilo predovšetkým na expedičné operácie, ako bola tá v Afganistane.

Alianciu však stále viac znepokojujú kroky Ruska, ako je anexia Krymu, podpora proruských separatistov na východe Ukrajiny a narušovanie vzdušného priestoru členov NATO. Aliancia už preto v Poľsku a pobaltských štátoch rozmiestnila tisícky svojich vojakov.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO